Norsko postaví první tunel pro lodě. Chce je chránit před bouřlivým počasím

V Norsku má do sedmi let vzniknout první tunel pro lodě. Vyvrtat ho mají skrze nejužší část poloostrova Stad v západní části země, která je známá zrádným větrným počasím. Díky tunelu, který má sloužit jak nákladním, tak dopravním lodím, by tak mělo být cestování po moři v této oblasti bezpečnější.

Podle údajů z meteorologické stanice na majáku Kråkenes jižně od Stadu je totiž v této oblasti nejvíc bouřlivých dnů v roce. Jejich počet se pohybuje mezi 45 a 106. Společně s mořskými proudy a vysokými vlnami pak vytvářejí velmi nebezpečné podmínky pro plavbu.

Plánovaný sedmnáct set metrů dlouhý a 36 metrů široký tunel by tak měl bezpečnost v místě zlepšit. Lodě by už také nemusely čekat na vhodné počasí. Stavba by měla trvat tři až čtyři roky a náklady se odhadují na 315 milionů dolarů. Pro ražbu tunelu bude třeba odstřelit osm milionů tun skály.

Vodní cesty či další kanály pro lodě existují i jinde ve světě, norský projekt ale bude první, který umožní proplout ohromným lodím o váze až šestnácti tisíc tun skrze skálu. Autoři projektu předpokládají, že tunelem propluje až pět lodí za hodinu. Aby se nesrazily, budou dopravu v tunelu řídit semafory. Otevřít by se měl v roce 2023.