Záplavy po cyklonu Debbie zpustošily novozélandské město

Dva tisíce lidí musely opustit novozélandské město Edgecumbe. Oblast postihly masivní záplavy během řádění cyklonu Debbie v minulém týdnu.

Na 2 tisíce lidí muselo být ve čtvrtek nouzově evakuováno z města Edgecumbe na novozélandském Severním ostrově, který postihly rozsáhlé záplavy. Povodně vyvolala bouře, jež ještě jako cyklon Debbie před týdnem udeřila na východní pobřeží Austrálie. Ani v Austrálii ještě nebezpečí povodní zcela nepominulo.

U obce Edgecumbe na Novém Zélandu se protrhla protipovodňová hráz na řece Rangitaiki. Místní úřady vyhlásily mimořádný stav. Voda zatopila stovky domácností a úřadů; v některých domech hladina vystoupala až do výšky jednoho metru.

Záchranáři s pomocí motorových člunů a traktorů nouzově evakuovali celé dvoutisícové město, informovala agentura AP.

Meteorologové uvedli, že v oblasti za posledních několik dnů napršelo rekordních 191 milimetrů srážek, což je běžné množství za dva měsíce. Počasí v regionu se má podle meteorologů nyní již zlepšovat.

Lijáky poznamenaly také město Kaikoura, které bylo zcela odříznuto od okolního světa kvůli sesuvům půdy, jež zablokovaly přístupové silnice. Přístup do Kaikoury byl omezený od silného zemětřesení z loňského listopadu, kdy se utrhly části svahů v místním hornatém terénu.

Cyklon Debbie se minulý týden přehnal přes australský stát Queensland, kde ničil turistická střediska, vyvracel sloupy elektrického vedení a vyžádal si šest obětí.

Z Nového Zélandu zatím nejsou hlášeni žádní mrtví, úřady ale dál pátrají po nezvěstném muži, kterého podle svědků zřejmě strhla rozvodněná řeka.

Nebezpečí záplav nepominulo ani v Austrálii, kde ve čtvrtek kulminovala řeka v 80tisícovém městě Rockhampton ve státě Queensland. Voda zaplavila hlavní silnice, obchody a domy. Zatopena byla i ranvej na místním letišti, které zůstane podle místních úřadů šest dní uzavřeno.

Podle australských pojišťovacích společností zemi vyjde přírodní katastrofa způsobená cyklonem Debbie pravděpodobně na více než miliardu australských dolarů (19 miliard Kč). Obnova postižených oblastí potrvá několik měsíců.