Policie zneškodnila v jednom z petrohradských bytů nálož

Ruští vyšetřovatelé zadrželi v Petrohradu možné společníky atentátníka, který má na svědomí pondělní útok v metru. V domě, kde byli dotyční dopadeni, se našla nálož, již se policii podařilo zneškodnit. Napjatou situaci ve městě ještě zkomplikoval pád omítky jednoho z bytových domů, který byl původně označen za výbuch. Úřady ale tuto verzi popřely.

„Zatčeni byli tři lidé, nyní se prověřují jejich styky s (Akbaržonem) Džalilovem,“ řekl nejmenovaný policista s odkazem na předpokládaného atentátníka. Vyšetřovatelé podle serveru Fontanka označili tyto zadržené za Džalilovovy známé.

Pondělní exploze podomácku vyrobené bomby ve vagonu petrohradského metra usmrtila 14 lidí a zhruba 50 jich zranila. Od té doby kriminalisté pátrají po možných společnících předpokládaného pachatele atentátu, identifikovaného podle hlavy. Tu odtrhl výbuch.

Speciální komando podle obyvatel dotčeného domu podniklo operaci brzy ráno a z jednoho z bytů odvedlo v poutech trojici přistěhovalců ze Střední Asie. V bytě se podle zdroje Interfaxu našly součásti výbušného zařízení, odpovídající bombě odpálené v metru.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Bylo vypátráno několik občanů středoasijských republik, kteří byli v kontaktu s Džalilovem. Během prohlídky bytu, kde tyto osoby žily, se našly předměty důležité pro vyšetřování. Byly zabaveny a předány k prozkoumání,“ uvedla mluvčí vyšetřovatelů Světlana Petrenková.

Evakuace domu s 360 byty na jedné z hlavních dopravních tepen druhého největšího ruského města následovala ve čtvrtek ráno po nálezu podezřelého předmětu.

„Výbušné zařízení jsme našli a zneškodnili,“ uvedl náčelník místního úřadu v jedné z petrohradských čtvrtí Konstantin Serov. Obyvatelé devítipodlažního domu se již smějí vrátit do svých příbytků z blízké školky, kam byli evakuováni, s výjimkou dvou nejvyšších pater, kde ještě pracují kriminalisté.

Radikální konexe útočníka. Mohl projít výcvikem u IS

Útočník z petrohradského metra Akbaržon Džalilov pobýval podle agentury TASS v minulých dvou letech v Sýrii. Vyšetřovatelé nyní prověřují možnost, že se připojil k tzv. Islámskému státu a prošel tamním výcvikem. Při pondělním útoku na sobě Džalilov odpálil připravenou nálož.

Informace vyšetřovatelů hovoří o tom, že Džalilov odletěl v listopadu 2015 z Petrohradu do Istanbulu, odkud se mohl vydat do Sýrie k jednotkám Islámského státu. Po odletu z Ruska se prý dlouho v této zemi neobjevil. Žádné další informace zatím z vyšetřování nepronikly.

Džalilov je hlavním podezřelým z odpálení sebevražedné nálože v petrohradském metru. Trhavina zabila 14 lidí a pět desítek dalších zranila. Podle informací zdravotníků je stav tří lidí vážný.

Události: Lidé jako Džalilov představují pro Rusko novou hrozbu (zdroj: ČT24)

Muž původem z Kyrgyzstánu zřejmě nastražil i druhou, nevybuchlou nálož ve stanici Náměstí povstání.

Džalilov se narodil v kyrgyzském městě Oš, národností byl pravděpodobně Uzbek. Džalilova údajně zverbovali islamisté během jeho letošní únorové návštěvy v rodném Kyrgyzstánu.

Kreml vyzval k demonstracím proti teroru

Ruská prezidentská kancelář doporučila starostům velkých ruských měst a regionálním gubernátorům, aby v sobotu 8. dubna zorganizovali masová shromáždění proti terorismu. Oznámil to list Kommersant s odvoláním na zdroje ve vládní straně Jednotné Rusko.

Zvláštní pozornost má být při organizací mítinků věnována městům, kde opoziční předák Alexej Navalnyj koncem března zorganizoval velké demonstrace proti korupci v nejvyšších patrech státní moci.

K explozi v petrohradském metru došlo v pondělí před 15:00 místního času (14:00 našeho času) ve vagónu za jízdy mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut).

Strojvedoucí metra i po explozi pokračoval v jízdě až do stanice, čímž zřejmě zachránil další životy. Záchranným složkám tak výrazně usnadnil cestu k raněným.

Rusko bylo v minulých letech terčem několika krvavých útoků ze strany severokavkazských extremistů. Atentáty na civilní cíle hrozil v poslední době i Islámský stát (IS) v souvislosti se zásahy ruské armády v Sýrii. Ruští politologové spekulovali, že útok mohl být dílem IS, ale i ukrajinských ultranacionalistů.