O brexitu musí vyjednávat celá EU, míní Špidla. Pozici Česka podle něj odchod Britů příliš nezmění

Vladimír Špidla o brexitu, vícerychlostní Evropě a reformě EU (zdroj: ČT24)

Evropská unie má o brexitu vyjednávat jako celek. V Interview ČT24 to řekl šéf poradců premiéra a bývalý předseda vlády Vladimír Špidla. Odmítl tak například názor ministra vnitra Milana Chovance, podle kterého by s Velkou Británií měly jednat jednotlivé členské státy samostatně. Odchod Spojeného království zásadně nezmění vliv Česka v Unii, mohl by ho trochu zvýšit, domnívá se Špidla.

„Podle mého názoru je naprosto jasné, že Unie má vyjednávat jako celek. Máme tu krásnou pověst o Svatoplukových prutech, jednotlivé pruty se snadno lámou. Je také klasické římské rčení divide et impera, rozděl a panuj. Unie se musí držet jako jeden celek a pak má velmi dobré příležitosti vyjednat spravedlivou dohodu,“ věří expremiér.

Odchodem Británie se podle něj pozice Česka v Unii výrazně nezmění. V některých věcech sice bude třeba hledat jiné spojence a jiné příležitostné koalice, „ale v zásadě se náš vliv nezmění, možná, že se trošku zvýší,“ domnívá se Špidla. 

Bývalý premiér také uvedl, že má ambivalentní vztah k myšlence vícerychlostní Evropy. Její využití je podle něj v některých ohledech logické a může být ku prospěchu Unie, ale může vést také k rozdělení Evropy a k dalšímu prohlubování rozdílů.

Aby Česko zůstalo u všech důležitých otázek u jednacího stolu, mělo by se „účastnit těch posílených spoluprací, které pro nás mají smysl nebo které pro nás nejsou překážkou,“ podotkl šéfporadce. Dodal také, že vícerychlostní Evropa „neznamená, že země, která je mimo jednu posílenou spolupráci, není rychlejší v jiné posílené spolupráci“.

V primárním právu reformy nečekejme

Pokud jde o případnou reformu fungování EU, o které se v souvislosti s brexitem mluví, nečeká Špidla během vyjednávání se Spojeným královstvím nějaký výrazný posun. „Názor české vlády je, že reformy se mají dělat spíš v politikách než v primárním právu,“ doplnil. 

Bude se ale připravovat nová finanční perspektiva na dalších sedm let a tam může nastat řada změn, připustil. „To není tak, že by Evropa po dobu, co se bude projednávat brexit, zamrzla. Ale změny v takzvaném primárním právu, kdy by se měnily smlouvy, tak to je velmi málo pravděpodobné a Česká republika to rozhodně nechce,“ uzavřel Špidla.

Na celý rozhovor s Vladimírem Špidlou se podívejte ve videu.