Bulharským premiérem by se měl opět stát středopravicový a prozápadní Borisov

Bulharským premiérem se nejspíše znovu stane bývalý předseda vlády Bojko Borisov, šéf středopravé prozápadní strany GERB, která vyhrála březnové parlamentní volby. Dohodly se na tom strany, které spolu vyjednávají o koalici – GERB a nacionalistická aliance Jednotní vlastenci. Koaliční rozhovory budou nicméně pokračovat i v příštích dnech. Pokud se strany na společné vládě nedohodnou, hrozí nové volby, tvrdí Borisov.

V březnovém hlasování šlo o třetí předčasné parlamentní volby v Bulharsku od roku 2013. Od roku 2009 volby vždy vyhrál GERB. Loni v listopadu ale Borisov rezignoval kvůli výsledkům prezidentských voleb.

V únoru 2013 podala jeho vláda demisi kvůli masovým protestům proti vysokým cenám elektřiny, jejichž terčem se stala i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ.

Borisovovo hnutí Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) získalo v březnových volbách 95 z 240 poslaneckých mandátů, zatímco nacionalisté jako třetí nejsilnější strana disponují 27 křesly. Druhá s 80 mandáty skončila Bulharská socialistická strana (BSP), respektive jí vedená levicová koalice. 

Politologové se podle DPA obávají, že koalice GERB s nacionalisty bude nestabilní, protože nacionalisté mají programově blíže spíše k socialistům.

Bulharsko se chystá na předsednictví Evropské rady

GERB je výrazně prozápadní a podporuje sankce proti Rusku, nicméně Borisov byl vždy pro pragmatickou politiku vůči této zemi, s níž Bulharsko pojí historické vazby.

Bulharsko má od začátku příštího roku převzít předsednictví Evropské unie. Proto se už podle bulharských médií na povolební situaci v Sofii informovali vysoce postavení činitelé v Berlíně a v Bruselu.