Údajný útočník z Petrohradu vinu odmítl. Policisté podezřívají muže ze Střední Asie

Podezřelý z útoku v petrohradském metru, o kterém dříve informovala ruská média, přišel na policii a uvedl, že je nevinný. Informuje o tom agentura Interfax. Podle předběžných zpráv provedl útok sebevražedný atentátník, kterým je třiadvacetiltý rodák ze Střední Asie, doplnil Interfax s odkazem na zdroje blízké vyšetřování.

Policisté po útoku v petrohradském metru hledala podle Interfaxu dvě osoby. „V souvislosti s podezřením s přípravy výbuchu se pátrá po dvou lidech: jedním z nich je člověk, který umístil později odpálenou bombu do vagonu metra, druhým pak osoba, která nastražila výbušninu i do stanice Náměstí povstání,“ uvedl zdroj agentury. Tato nálož ale byla včas zlikvidována, připomněl.

Fotografie a videa podezřelého zveřejnila média

O muži, který měl nastražit nálož ve vagonu a vinu teď odmítl, informovala už dříve ruská média. Fotografie a videa údajného pachatele, muže v černém s vousy a pokrývkou hlavy, zveřejnily televize REN TV a petrohradský internetový portál Fontanka. Podle nich muže zachytily bezpečnostní videokamery přímo na Senném náměstí v blízkosti stanice metra. 

Muž strávil několik minut na náměstí. Stál na jednom místě bez pohybu, pak přešel ke vchodu do metra. Podle jedné verze pak odložil ve vagonu metra batoh s výbušninou a poté následovala exploze. Podezřelému se podařilo uniknout, napsal web REN TV. 

Podle webu Fontanka vešel muž do stanice metra Petrohradská, která se nachází tři stanice od Senného náměstí, dvacet minut před výbuchem.

Podle webu rozhlasové stanice Echo Moskvy byla nálož uložena v aktovce a pachatel ji nechal stát na podlaze vagónu. Trhavina byla smíchána s kovovými předměty, aby ničivý účinek byl co nejvyšší. Ruská státní televize Rossija 24 přišla s tím, že nálož byla umístěn pod sedadlem. Odpálit nálož mohl pachatel podle listu Kommersant mobilním telefonem.

Ruští vyšetřovatelé nezavrhli variantu sebevražedného atentátníka, napsal už dříve zpravodajský server Gazeta. Není prý vyloučeno, že pachatelem mohl být muž pocházející z Kavkazu. Podle REN TV ale mohl mít pachatel na sobě schválně „neslovanské“ oblečení, aby vyšetřovatele zmátl. 

V současné době se podle ruských novinářů pátrá po totožnosti atentátníka. Server Fontanka už dříve oznámil, že petrohradská policie pátrá v kinech, na nádražích a v obchodní střediscích a prověřuje všechny osoby „neslovanského“ vzhledu.