Při sesuvech půdy v Kolumbii zemřelo přes dvě stě lidí

Tragický účet za sesuvy půdy v Kolumbii (zdroj: ČT24)

Nejméně 254 obětí si vyžádaly sesuvy půdy na jihozápadě Kolumbie. Dalších stovky lidí byly zraněny a dvě stovky osob se pohřešují. Do oblasti dorazil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který v regionu vyhlásil stav nouze.

Mezi mrtvými jsou ženy i děti, uvedl policejní velitel Omar Bonilla. Neštěstí se stalo ve městě Mocoa, správním středisku provincie Putumayo, která leží poblíž hranice s Ekvádorem. Podle starosty města byli obyvatelé předem varováni.

„Nemáme zatím žádné informace o českých občanech mezi oběťmi,“ řekl velvyslanec ČR v Kolumbii Miloš Sklenka. Nevěděl ani o tom, že by v zasažené oblasti nějací Češi pobývali.

„Situaci sledujeme a jsme připraveni poskytnout veškerou nezbytnou pomoc,“ dodal. Podle něj je české velvyslanectví v Kolumbii v kontaktu s Červeným křížem i představiteli národní jednotky pro přírodní rizika a katastrofy.

Sesuvy vyvolaly silné mnohahodinové deště z noci na sobotu, které rozvodnily několik řek. Bláto a usazeniny se následně navalily na domy a ulice v Mocoa. Za své vzala podle starosty obydlí v 17 čtvrtích města, přičemž tři čtvrti jsou zcela srovnány se zemí. Poničeny byly i dva mosty.

Snímek jedné z ulic Mocoy zavalené bahnem
Zdroj: ČTK

Svědci podle agentury AP uvádějí, že bylo cítit, jak budovy vibrují, a přestože se okamžitě spustil alarm, který měl varovat obyvatele, nemohlo ho být slyšet po celém městě. Voda plná bahna a trosek se pak rychle prohnala ulicemi města, ničila domy, auta a stromy a mnoho obyvatel nemělo dost času, aby vylezli na střechy svých domů nebo hledali útočiště někde výše nad zemí.

Prezident Juan Manuel Santos přicestoval spolu s ministry obrany, zdravotnictví a životního prostředí. Santos na Twitteru vyjádřil lítost nad neštěstím a smrtí krajanů. Oznámil také, že povolal na pomoc armádu a úřad pro katastrofy. 

Do záchranných prací se zapojilo přes tisíc vojáků a policistů. Práci jim ale ztěžuje špatné počasí i poškozené silnice a mosty. Město je navíc odříznuté od elektřiny a vody.

Fotografie zveřejněné na Twitteru vojenským letectvem ukazují ulice plné bláta a zničených domů. Na videích z mobilních telefonů zveřejněných na sociálních sítích jsou vidět místní obyvatelé, kteří hledají přeživší v troskách.

Místo silného sesuvu půdy
Zdroj: ČTK

Letošní březen byl v Kolumbii podle státního meteorologického úřadu nejdeštivějším měsícem od roku 2011. Silné deště kvůli jevu nazvanému El Niño postihly letos i sousední země.

Od začátku letošního roku v sousedním Peru kvůli neobvykle silným dešťům, které také způsobily rychlé povodně a sesuvy půdy, přišlo o život více než 90 lidí.  Spojené státy už avizovaly, že do země pošlou jako pomoc celkem 775 tisíc dolarů.