Johnson slíbil při jednání o brexitu hájit i zájmy Gibraltaru

Vedlejší efekty brexitu: Gibraltar hraje o svou budoucnost (zdroj: ČT24)

Británie bude v jednáních o svém odchodu z EU chránit i zájmy Gibraltaru. Předsedovi vlády území na jihu Pyrenejského poloostrova Fabianovi Picardovi to řekl britský ministr zahraničí Boris Johnson. Rozhovor se odehrál krátce poté, co Evropská unie nabídla Španělsku právo veta při rozhodování o budoucím vztahu Gibraltaru s evropskou sedmadvacítkou.

Britskému zámořskému území, o který Londýn a Madrid vedou dlouhodobě spory, se věnuje jeden odstavec v textu, který předložil v pátek předseda Evropské rady Donald Tusk a který by se měl stát po schválení prezidenty a premiéry sedmadvaceti členských zemí EU na summitu na konci dubna základem pro jednání s Británií o takzvaném brexitu.

Šéf britské diplomacie Johnson gibraltarského premiéra v pátečním rozhovoru ujistil, že Londýn bude při jednáních s EU dbát i na zájmy jeho území. „Jako vždy zůstává Spojené království nesmiřitelné a skálopevné v podpoře Gibraltaru,“ uvedl po telefonátu Johnson na Twitteru. Gibraltaru se v angličtině často přezdívá „Skála“.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson
Zdroj: Reuters/Pierre Albouy

Ujištění ze strany britské vlády přišlo poté, co v pátek vyšlo najevo, že EU nabídla Španělsku možnost vetovat část dohody s Británií, pokud by nesouhlasilo s řešením ohledně Gibraltaru. Podle Tuskova návrhu nebude možná dohoda EU s Británií, pokud jí nebude předcházet dohoda Británie se Španělskem.

Podle Picarda Madrid zneužívá odchodu Británie z EU k tomu, aby si vynutil připojení Gibraltaru, který byl do roku 1713 součástí Španělska.

Na poloostrov každý den dojíždějí za prací tisíce Španělů. Při průjezdu hranicí jim zatím stačí jen vytáhnout průkaz, někdy není třeba ani zastavit. Otázka, co bude po brexitu, ovšem přináší velkou nejistotu.

Británie ve středu formálně oznámila svůj záměr odejít z Evropské unie. Po několika týdnech příprav by rozhovory měly začít na přelomu května a června. Evropský blok by mělo Spojené království opustit na jaře roku 2019.

V loňském červnovém referendu o odchodu z EU hlasovali i obyvatelé Gibraltaru. Proti brexitu se jich tehdy vyslovilo 96 procent.

Horizont ČT24: Lidé na Gibraltaru se bojí, co přijde po brexitu (zdroj: ČT24)