Není univerzita jako univerzita. Trump musí zaplatit studentům odškodné

Federální soud schválil dohodu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a někdejšími studenty Trump University. Miliardář klientům vyplatí odškodné 25 milionů dolarů (632 milionů korun). Trump University, která se nyní jmenuje Trump Entrepreneur Initiative, nabízela přes internet kurzy podnikání. Problém je s použitím slova univerzita v názvu. Studenti se cítili podvedeni – nešlo totiž o skutečnou vysokou školu s příslušnou akreditací.

Někdejší studenti získají zpět přes 90 procent peněz, které škole zaplatili. Trump uzavřel dohodu s bývalými klienty jen deset dní poté, co loni v listopadu vyhrál prezidentské volby.

Soudce Gonzalo Curiel ji označil za rozumnou a spravedlivou, ale schválil ji až teď, jelikož posuzoval námitky studentů, kteří s návrhem nesouhlasili.

Proti podmínkám dohody byla například Sherri Simpsonová, která televizi CNN řekla, že v roce 2010 utratila za kurzy zhruba 20 tisíc dolarů (505 tisíc korun). Dosud byla přesvědčena, že může dosáhnout lepšího vyrovnání. Proces s Trumpem totiž chtěla vést podle zákona proti vyděračským a zkorumpovaným společnostem, kdy je možné za každý vynaložený dolar získat jako odškodné tři dolary zpět.

Pokud by Curiel námitce vyhověl a ujednání zamítl, otevřel by někdejším klientům možnost žalovat Trumpa v samostatných procesech.

Chybu prezident dosud neuznal

Sám Trump v minulosti opakovaně prohlašoval, že na urovnání sporu, který se vlekl téměř sedm let, nikdy nepřistoupí. Po vítězných volbách se ale s žalujícími rychle dohodl s tím, že jako prezident nechce plýtvat svým časem na soud, ačkoli by ho prý vyhrál. V rámci dohody se oficiálně k žádnému provinění nepřiznal.