Z paláce do mrňavé cely. Jihokorejská exprezidentka si musí mýt i nádobí

Sesazená jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje žila po dvě desetiletí v prezidentském paláci v Soulu ‒ nejprve jako dcera diktátora, poté jako hlava státu. V současné době obývá celu o dvanácti metrech čtverečních, nosí zelený vězeňský oblek a pouze dvakrát týdně se může osprchovat teplou vodou. Píše o tom agentura AFP.

Exprezidentka je podezřelá z korupce, vydírání, zneužití pravomocí a prozrazení státního tajemství. Ve čtvrtek vydal soud v jihokorejském hlavním městě příkaz k jejímu zatčení. Pětašedesátiletá Pak Kun-hje pak nastoupila do vazby ve věznici na jihu metropole.

Její příznivci přitom mávali jihokorejskými vlajkami a skandovali „prezidentka“. Jeden z odpůrců exprezidentky držel kytici se stuhou s nápisem „Gratulujeme k nástupu do vězení“.

Zařízení chrání vysoké zdi, ostnatý drát a strážní věže. Má zde právo na tři jídla denně, a než vrátí nádobí, musí ho sama umýt. Na žádnou stravu navíc vězni nárok nemají.

Mezi šestou hodinou ranní a devátou večerní může vězně vyslechnout státní zástupce, nebo se mohou setkat se svým obhájcem. Vězeňská správa délku schůzek s právníky nijak neomezuje, čehož ti nejbohatší využívají k tomu, že se v místě vyčleněném pro návštěvy snaží zdržet co nejdéle. V denním rozvrhu je i jedna hodina cvičení na čerstvém vzduchu.

Exprezidentka může ve vazbě zůstat až dvacet dní. Někdejší hlava státu je zapletena do korupčního skandálu kolem důvěrnice odvolané prezidentky Čche Son-sil. Ta čelí podezření, že s využitím svých vazeb na Pak Kun-hje nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů nadacím, které důvěrnice sama řídila. Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela.

Zvláštní prokuratura rovněž obvinila Pak Kun-hje, že se podílela na sestavení černé listiny téměř 10 tisíc umělců, kteří byli k hlavě státu kritičtí. Listina měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury.

Do skandálu je zapletena i největší jihokorejská společnost Samsung Group; soud s jejím šéfem I Če-jongem už začal. Aféru provázely mohutné protesty a demonstrace, při nichž zemřeli tři lidé.