Sturgeonová poslala Mayové oficiální žádost kvůli referendu o nezávislosti Skotska

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v dopise adresovaném britské premiérce Therese Mayové oficiálně požádala, aby Londýn umožnil Skotům uspořádat referendum o nezávislosti dřív, než Británie vystoupí z Evropské unie. Británie záměr opustit Unii oficiálně oznámila ve středu.

O takzvaném brexitu rozhodli britští voliči v referendu loni v červnu. Většina Skotů, stejně jako občanů Severního Irska, ale hlasovala pro setrvání v Unii. Skotsko proto chce znovu nechat hlasovat o nezávislosti na Británii a v úterý dal souhlas s vypsáním referenda tamní parlament.

Sturgeonová se má s Londýnem dohodnout na podmínkách a termínu nového plebiscitu. Edinburgh navrhuje, aby se hlasovalo mezi podzimem 2018 a jarem 2019, k čemuž je ale nezbytný souhlas britské vlády.

Sturgeonová v dopise žádá o zahájení jednání o hlasování, Londýn už ale dal najevo, že žádost odmítne.

Theresa Mayová a Nicola Sturgeonová
Zdroj: Reuters

Skotové o nezávislosti hlasovali už v referendu v roce 2014 a odmítli ji tehdy poměrem 55 ku 45 procentům hlasů. Premiérka tvrdí, že nyní se podmínky změnily.

Mayová k vývoji ve Skotsku nedávno řekla, že teď není čas na nové referendum, protože Británii čekají dvouletá vyjednávání o podmínkách odchodu z EU. Britský ministr pro Skotsko David Mundell řekl, že žádné jednání se skotskou vládou nezačne, dokud nebude proces brexitu dokončen.