V Rakká se schyluje k finální bitvě. Do města se sjíždějí islamisté a snaží se splynout s civilisty

Radikálové z Islámského státu (IS) se připravují ve své syrské baště Rakká na rozhodující boj. Okolí města podle agentury AP zaminovali, mužům nařídili nosit jednotné oblečení, aby nebylo možné rozeznat členy IS od civilistů. Nad ulicemi v centru byly nataženy plachty, které mají pro pohled z letadel a špionážních satelitů zakrýt přesuny bojovníků.

Ve městě Rakká je podle odhadů na 300 tisíc civilistů. Jsou mezi nimi uprchlíci, kteří přišli z jiných částí Sýrie a žijí ve stanových příbytcích neschopných ochránit je před nálety i pozemním bojem.

Civilisté dostávají nejasné pokyny

Koaliční letadla útočí téměř denně na oblasti severně od města, do Rakká shazují letáky s nejasnými pokyny. Na některých stojí, že oblasti v blízkosti Eufratu jsou pro civilisty bezpečnější, na jiných ale, že letadla budou útočit na čluny, které se vydají přes řeku. IS na takových člunech přepravuje zbraně i bojovníky.

V neděli vznikla panika, když IS z mešity vyhlásil, že koaliční letadla trefila přehradu ležící na Eufratu západně od města. IS hovořil o hrozící záplavě a mnoho tisíc lidí se dalo na útěk. Pokud nechali svůj majetek na místě, umožnil jim IS zůstat ve venkovských oblastech, které radikálové stále kontrolují. Po několika hodinách ale IS prohlásil, že šlo o planý poplach a lidé se mají vrátit domů.

Za podezření z kontaktů s koalicí smrt

Podle zdrojů AP se lidé bojí podávat informace, protože IS nepřestává pátrat po zvědech. Nedávno zavraždil dva lidi za údajné kontakty s koalicí. Přístup k internetu je jenom v kavárnách, které radikálové namátkově kontrolují a se zbraní nutí lidi zvedat ruce a prohlížejí obrazovky.

K Rakká míří z několika stran za podpory koaličních letadel oddíly Syrských demokratických sil (SDF) složené z arabských a kurdských bojovníků a také amerických specialistů.

Američtí vojáci na barikádách severně od Rakká
Zdroj: Rodi Said/Reuters

IS vyslal většinu svých evropských členů na východ do Dajr az-Zauru, což podle aktivistů, s nimiž spolupracuje AP, znamená, že chce zřejmě cizince ve svých řadách chránit možná z důvodů propagandy nebo proto, aby je vyslal k útokům do zemí jejich původu.

Do Rakká míří tisíce islamistů z Iráku

Z Iráku se do syrského Rakká stahují iráčtí a syrští bojovníci IS i s rodinami. Podle zdrojů AP je na cestě z Iráku 2 tisíce bojovníků, mnoho jich už v Rakká je. Podle odhadů exilové organizace ochránců lidských práv (SOHR) je v Rakká na 4 tisíce členů IS.

Nejbezpečnější pro civilisty je obrátit se na převaděče. Často jsou to členové IS, kteří chtějí ze situace vytěžit. Za pomoc s odchodem z města žádají na osobu 300 až 500 dolarů (7500-12 500 Kč), někdy i tisíc dolarů.

I po vyvedení z města ještě lidi ohrožují miny. Pokud nemají nějaký druh doporučení, narazí také na nedůvěru SDF. Syrské demokratické síly se totiž bojí, že tímto způsobem budou prchat i členové IS a jejich stoupenci. Za vyvedení ze Sýrie je třeba zaplatit 3 až 4 tisíce dolarů, ale ani to není jistota, protože Turecko přísněji hlídá hranici.

Podle zdrojů AP zatím v Turecku ani jinde mnoho uprchlíků z Rakká není, což je znamením toho, jak těžké je se z města dostat. Zatím je tam dost jídla, ale jeho cena roste. Děti nechodí do škol a IS odkazuje rodiny, aby děti posílaly do mešit.

Zdravotní péče téměř neexistuje, protože většina lékařů z města uprchla a v nemocnicích chybí léky. IS z mešit připravuje lidi na rozhodující boj. „Je to boj proti islámu, útočí na nás všechny národy a Prorok říká, že máme být jednotní,“ sdělil jeden z aktivistů agentuře AP. 

Boje o Mosul se blíží k mešitě, kde IS vyhlásil chalífát

IS je na pokraji porážky také v iráckém Mosulu, ale tamní boje vyvolaly otazníky nad příliš velkými ztrátami mezi civilisty. Riziko pro civilisty stoupá nyní i s tím, že se boje soustřeďují na hustě obydlené části města.

Hlavní bojiště je nyní ve Starém Městě poblíž mešity An-Núrí, v níž v roce 2014 vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát. Ačkoli z města obyvatelé prchají po stovkách, v domech zůstávají tisíce lidí, kteří se kvůli odstřelování a náletům bojí vyjít. Reportér Reuters viděl v minulých dnech kroužit nad západním Mosulem vrtulníky, jejichž posádky odstřelovaly pozice IS. Ze Starého Města je trvale slyšet střelba.

Irácký policejní generál Ráid Šákir Džaudat řekl, že oddíly federální police mají pod kontrolou oblast „Kazíb al-Ban a sportovní stadion na západním okraji starého Mosulu a obléhají radikály v okolí mešity An-Núrí“. Jednotky rychlého zásahu pronikají do Starého Města od úterka, boj o západní Mosul trvá od února.