Neřeší drogy, rozbíjí rodiny. Trumpův věrný fanoušek po volbách otočil

Události: Trump ztratil nejvěrnějšího z fanoušků (zdroj: ČT24)

Bílý dům hledá způsob, jak mezi republikány získat podporu pro reformu daní. Koncem minulého týdne totiž americký prezident Donald Trump ve Sněmovně neprosadil svůj klíčový slib: reformu zdravotnictví. Úpravy, které prosazoval, by podle nezávislých odhadů připravily o pojištění miliony Američanů. Kvůli tomu přišel Donald Trump o jednoho z nejvěrnějších fanoušků své předvolební kampaně.

Říkalo se mu Trumpův trubadúr. Nebo hlas těch, kteří dosud hlas neměli. Kraig Moss prodal nábytek a přestal platit hypotéku, aby mohl objíždět předvolební mítinky newyorského miliardáře. „Je statečný muž, když si troufne na dluh 21 bilionů a na problémy, které v této zemi máme. Je statečný, odvážný a je tím správným mužem na toto místo,“ tvrdil v lednu loňského roku.

Mossova syna před třemi lety zabil heroin. Podpora Trumpa měla upozornit i na tento problém. „Pomůžeme všem lidem, kteří jsou tak vážně závislí. Pomůžeme jim,“ slíbil Donald Trump při kandidatuře. Mosse dokonce na jednom ze setkání s voliči oslovil přímo. „Vím, čím jste si prošel. Je to skvělý otec, vidím to. Váš syn je na vás hrdý,“ povzbudil Mosse.

Neplní sliby, šlo mu jen o hlasy

Jeden ze známých Trumpových fanoušků už ale prezidentovi nevěří. Trumpova zdravotnická reforma, která nakonec neprošla, by podle něj omezila peníze na pomoc závislým. Moss však dodává, že drogové problematice se příliš nevěnovala ani ta Obamova.

Moss Trumpa kritizuje i za to, že deportacemi přistěhovalců rozbíjí rodiny. „Nemyslím si, že splnil slib. Abych byl upřímný, šlo mu jen o hlasy. Vůbec to není to, co pan Trump slíbil, že pro nás udělá. Cítím se podveden. Rozzlobený. Bolí to,“ postěžoval si bývalý fanoušek realitního magnáta.

Moss se od ostatních stoupenců prezidenta v mnohém liší. Byl ochoten změnit život svůj, aby Trump mohl změnit Ameriku. V jeho příběhu se protínají dvě velká témata dnešních Spojených států. Drogy, které vůbec poprvé zabíjejí víc lidí než střelné zbraně, a také klesající počet Američanů, kteří podle průzkumů důvěřují prezidentovi.
Martin Řezníček