Rusko chce prorážet severní cestu mezi oceány. Evropa zůstane kvůli sankcím stranou

Události: Rusko chce otevřít mořskou spojnici Tichého a Atlantického oceánu (zdroj: ČT24)

Ve vodách Severního ledového oceánu by v příštích letech mohl zhoustnout provoz. Rusko plánuje většině obchodních lodí otevřít mořskou spojnici Tichého a Atlantického oceánu. Umožňují to změny klimatu, které zmenšují ledy v Arktidě, i modernější ledoborce. Trasa je výhodná i pro Moskvu. Na světové trhy by tudy mohla snáze dodávat suroviny vytěžené v oblastech okolo polárního kruhu. Projektu se chtěli účastnit i evropští rejdaři, kvůli protiruským sankcím však zůstanou stranou.

Cestu lodím směřujícím ze severu Ruska do evropských i asijských přístavů proráží ledoborce. Koridory v ledu proudí zboží mezi kontinenty. Trasu chce podstatně více využívat i samo Rusko, a dostat tak na světové trhy své průmyslové výrobky ze sibiřských továren, dřevo nebo ropu.

Severní mořská cesta z Evropy do Asie je asi o 40 procent kratší než ta jižní, která vede přes Suezský průplav. To znamená obrovskou úsporu času i paliva. Prorážení cesty pro obchodní lodě je ale nákladné, a trasa se proto využívá především v létě, kdy je ledu méně a je tenčí.

Severní a jižní varianta trasy z Číny do Nizozemska
Zdroj: ČT24

Naprostá většina nákladních plavidel proto stále preferuje jižní cestu i přes její negativa, jimiž jsou například délka a přeplněnost, poplatky za průplav i hrozba pirátů. Rusko ale slibuje, že cesta kolem jeho pobřeží se už brzy obchodníkům vyplatí.

„S pomocí ledoborců, které teď Rusko vyvíjí, i moderních atomových ledoborců, co se už do práce zapojily, bude možné zabezpečit provoz touto cestou po celý rok,“ je přesvědčen Vasilij Rogatych ze školy námořní plavby v Archangelsku.

Místo Evropanů Asiaté. Kvůli sankcím

Velký zájem zapojit se měli v posledních letech evropští rejdaři. Společné projekty ale zamrzly kvůli protiruským sankcím, které pro Rusko znamenaly značné finanční ztráty. „Zároveň nám to ale dává příležitost hledat nové partnery. A ty už jsme získali v Asii. Je známé, že se v Arktidě počítá se spoluprací s čínskými a indickými společnostmi,“ informoval zvláštní zmocněnec ruského ministerstva zahraničí Vladimir Barbin.