Bělorusové protestovali proti zásahu na demonstraci. Policisté si je odvedli také

Běloruská policie zadržela tři desítky lidí během protestu, jehož účastníci se bouřili proti zásahu během sobotní demonstrace proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. V rukou policie po ní skončily stovky lidí. K jejich propuštění vyzval běloruské úřady Washington i Brusel.

Napětí v Minsku po policejním zásahu na sobotní demonstraci trvá, policie znovu zasahovala i v neděli. Zatímco však v sobotu šlo o protest proti sociální a hospodářské politice režimu, v neděli se sešli lidé, kterým se nelíbilo, že si policisté z první demonstrace odvedli přes 400 lidí. „Propusťte naše děti!“ skandoval dav. Policejní těžkooděnci však naopak zatkli dalších 30 lidí.

„Bělorusko se změnilo ve vězení. Jaký je rozdíl mezi tím, zda sedíte v cele, anebo doma?“ řekla účastnice dnešní demonstrace Alena Hančarová, kterou policie podle agentury AP rovněž zadržela.

Kromě zásahu na sobotní demonstraci policie v sobotu vtrhla i do minského sídla organizace Vjasna, nejaktivnějšího místního sdružení obránců lidských práv. V Brestu na jihozápadě země byl zatčen jeden z hlavních opozičních vůdců Uladzimir Njakljajev.

Vůči postupu běloruských úřadů protestovali kromě občanů Běloruska také diplomaté. Spojené státy již po sobotním zásahu kritizovaly zatýkání demonstrantů, obránců lidských práv a novinářů. Podle prohlášení americké ambasády to odporuje základním demokratickým zásadám. Washington vzkázal, že bude vývoj v Bělorusku „dál pozorně sledovat“.

Proti masovému zatýkání v Minsku protestovala i Evropská unie. Podle Bruselu postup běloruských úřadů odporuje mezinárodním závazkům země. „Navzdory výzvám mezinárodní veřejnosti ke zdrženlivosti byl postup běloruských bezpečnostních služeb nepřijatelný. Velké množství běloruských občanů bylo zatčeno bez jakéhokoli důvodu,“ stojí v prohlášení EU.