Terorista odpovědný za smrt českého velvyslance zemřel při americkém útoku

Organizátor útoku, při kterém zahynul český diplomat Ivo Žďárek, je po smrti. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že při leteckém útoku v Afghánistánu zahynul Karí Jasín, který měl vysoké postavení v teroristické organizaci Al-Káida a stál za několika útoky v Pákistánu.

Americká armáda uvedla, že 19. března usmrtila v afghánské provincii Paktika „proslulého teroristického vůdce“ Karí Jasína. Reuters s odkazem na pákistánské ozbojené síly a také islamistické ozbrojence napsala, že Jasín zahynul při útoku amerického bezpilotního letounu.

„Smrt Karího Jasína dokazuje, že teroristé, kteří znevažují islám a zákeřně útočí na nevinné lidi, neuniknou spravedlnosti,“ uvedl americký ministr obrany James Mattis.

Jasínovi byla přičítána odpovědnost za několik teroristických útoků v Pákistánu. Terčem jednoho z nich se v roce 2009 stal autobus s kriketovým týmem ze Srí Lanky, který přijel na utkání s domácími hráči. Při útoku, kdy na autobus střílelo nejméně deset ozbrojenců z pušek, házelo granáty a vystřelovalo rakety, utrpělo zranění šest hráčů a jejich britský trenér a zahynulo osm Pákistánců. Od té doby se v Pákistánu již nehrály žádné významné mezistátní zápasy, série kriketových utkání mezi Pákistánem a Srí Lankou se přesunula do Dubaje.

Rok před přepadením sportovců zorganizoval Jasín také bombový útok na hotel Mariott v Islámábádu, který sloužil jako dočasné útočiště pro českého velvyslance v Pákistánu Ivo Žďárka. Na ambasádě tehdy probíhaly úpravy pro zvýšení bezpečnosti. V islámábádském Mariottu vybuchla 20. září 2008 bomba a poté začalo hořet.

Velvyslanec Žďárek podle českého ministerstva zahraničí bezprostředně po explozi ohlásil, že je v pořádku, zahynul však při požáru. Český diplomat a jeho partnerka, která rovněž nepřežila, však zdaleka nebyli jedinými obětmi, o život přišlo 53 lidí.

Karí Jasín, původem z pákistánského Balúčistánu, byl jedním z vůdců Al-Káidy a měl také vazby na pákistánskou frakci hnutí Taliban. Za jeho dopadení vypsaly pákistánské úřady odměnu dva miliony rupií (asi půl milionu korun).