Dobývání Mosulu zastaveno, dokud se neprošetří nálety na civilisty

Irácká armáda zastavila operaci, jejímž cílem je osvobodit západní část města Mosul z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS). Stalo se tak poté, co se objevily zprávy o náletech, které připravily o život až 200 civilistů. Spojené státy přiznaly, že koaliční jednotky na žádost Iráku skutečně bombardovaly čtvrť, kde civilisté zahynuli. Událost prověřuje americké ministerstvo obrany.

Útok na čtvrť Al-Džadída na západě Mosulu je považován za jeden z nejkrvavějších náletů pro civilisty od americké invaze do Iráku v roce 2003. List The Guardian napsal, že během soboty, tedy více než týden po provedení leteckého útoku, byla z trosek zasažených domů stále vytahována těla.

Podle místních obyvatel byly tři domy přímo zasaženy bombami a další byly poškozeny troskami a ostřelováním. Americká armáda uvedla, že o bombardování oblasti ji požádal sám Irák. Cílem byli bojovníci Islámského státu, kteří čtvrť drží. Podle výpovědi svědků byli rozmístěni i na střechách budov, v nichž se civilisté ukryli.

Irácká armáda: V domech byly nálože IS

Irácké armádní velení sdělilo, že zasažené budovy byly podle očitých svědků plné náloží nastražených teroristy z Islámského státu. Ti prý také násilím naháněli dovnitř civilisty, aby je použili jako živé štíty. Z domů rovněž stříleli na irácké vojáky.

Představitel místní správy v sobotu uvedl, že z trosek tří zřícených domů bylo vytaženo 240 těl. Místní advokát a dva očití svědci uvedli, že koaliční bombardování zřejmě zasáhlo velkou nálož na autě, což způsobilo výbuch, po němž se domy zřítily.

Bitva o Mosul začala vloni

Mosul je druhým největším městem Iráku. Bojovníci Islámského státu jej ovládli v červnu 2014, kdy z tamní Velké mešity jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát. Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je poslední významnou baštou IS v Iráku, začala v polovině loňského října.

V západní části Mosulu je ve čtvrtích ovládaných radikály z IS ještě asi půl milionu civilistů, uvedl ve čtvrtek Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle jeho odhadů dobyly irácké jednotky z rukou IS zatím asi 40 procent západního Mosulu. Východní část města osvobodily už v lednu.