Při výbuchu muničního skladu u Charkova zemřela žena. Oheň se už podařilo uhasit

Požár muničního skladu nedaleko východoukrajinského města Charkov si vyžádal jednu oběť a dvě osoby při něm utrpěly zranění. Zástupce ministra obrany Ihor Pavlovskij oznámil, že požár byl zcela uhašen a nyní pokračuje likvidace jeho následků.

Sklad vzplál v noci na čtvrtek, bylo v něm uloženo 138 tisíc tun převážně dělostřelecké munice. Ta byla podle ukrajinské televize určena hlavně jednotkám, které bojují proti proruským povstalcům na východě země. Požáru předcházel výbuch.

Ukrajinští představitelé tvrdí, že oheň za pomoci bezpilotního letounu způsobili buďto ukrajinští separatisté, nebo ruská strana. Separatisté požár naopak přičítají vojenské nekompetentnosti Ukrajinců.

Podle agentury AFP jsou ukrajinské vojenské sklady, v nichž je munice mnohdy uložena jen s dodržením základních pravidel, často terčem proruských povstalců.

Muž fotografuje zbytek munice v blízkosti místa požáru
Zdroj: ČTK/AP/Jevgenij Maloletka

Požár si vyžádal jednu oběť na životě. V troskách domu zasaženého dělostřeleckým granátem bylo nalezeno tělo ženy ve věku 66 let. Další dvě ženy utrpěly zranění po zásahu šrapnelem.

Ukrajina požádala o pomoc NATO

Policie během požáru evakuovala dvacet tisíc lidí v okruhu do deseti kilometrů. Premiér Volodymyr Hrojsman na tiskové konferenci ve čtvrtek řekl, že záchranné práce a likvidace požáru mohou trvat až sedm dní. Požár podle něj zachvátil téměř polovinu objektu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval ministerstva zahraničí a obrany i Státní záchrannou službu, ať požádají NATO o pomoc při odminování skladu a okolí. Aliance už zmobilizovala tým Euroatlantického koordinačního střediska pro reakce na katastrofy.