První rok třetí Ficovy vlády: Lidí bez práce ubylo, problémy ve zdravotnictví ale kabinet nezvládá

Třetí Ficova vláda má za sebou první rok (zdroj: ČT24)

Vůle ke zrušení Mečiarových amnestií nebo snížení nezaměstnanosti na devítileté minimum - to jsou některé z bodů, za které třetí vláda Roberta Fica získává rok po svém nástupu u Slováků kladné hodnocení. Samotný kabinet si pochvaloval také loňské předsednictví Radě EU. Ke snížení nezaměstnanosti ale přispěl hospodářský růst a podle opozice si vláda nedokáže poradit ani s problémy ve zdravotnictví či školství. Neřeší podle ní dostatečně ani růst extremismu nebo napojení na kontroverzní podnikatele.

Ani ne tři týdny po jmenování musel Robert Fico s podezřením na infarkt do nemocnice a prodělal operaci srdce. Po zotavení zůstává pevně usazený v premiérském křesle, a to už potřetí. „Jsem v podstatně lepší kondici, než jsem byl před rokem. Takže ještě chvíli se mnou budete muset vydržet,“ podotkl předseda slovenské vlády a strany Smer-SD.  

Na mezinárodním poli zažil dosavadní vrchol kariéry, když hostil summit unijních lídrů v Bratislavě. Leitmotivem slovenského předsednictví byl návrh efektivní solidarity při řešení uprchlické krize. Ten sice zapadl, přesto si vláda půlroční vedení Rady EU pochvalovala. 

Doma ale všechny úspěchy zastínila kauza údajně předražených doprovodných akcí. A šéfovi vlády došla s novináři trpělivost. „Vy neinformujete, vy bojujete s touto vládou. Někteří z vás jsou špinavé protislovenské prostitutky,“ opřel se Fico do médií loni v listopadu. 

Kvůli Bašternákovi se Fico zatím neodstěhoval

Média a opozice premiérovi vytrvale vyčítají i údajné napojení ministra vnitra na podnikatele Ladislava Bašternáka, čerstvě obviněného z daňových podvodů. Fico si od něj navíc pronajímá byt v jednom luxusním komplexu v Bratislavě. Nedávno slíbil, že když se proti Bašternákovi rozběhne trestní řízení, odstěhuje se. Zatím se k tomu navzdory kritice nemá.

Kvůli celé kauze se ho snažila opozice v létě neúspěšně odvolat. Nepovedlo se jí to ani v letos v únoru kvůli chaosu v cenách za vodu a elektřinu. „Velmi mnoho energie muselo jít do odrážení různých skandálů a kauz, které bylo třeba vysvětlovat, a velmi málo energie zůstávalo na konstruktivní práci,“ konstatoval politolog Pavoľ Baboš z Univerzity Komenského v Bratislavě. 

Bolavá místa: zdravotnictví nebo romské osady

Kabinetu se nedaří plnit některé sliby - hlavně zlepšit zdravotní péči, dát víc peněz školám nebo řešit situaci v romských osadách. I to nahrává pravicovým radikálům, kteří sedí v parlamentu a drží si desetiprocentní podporu. Neztratili ji ani potom, co nezaměstnanost klesla na devítileté minimum.

„Vláda sice v posledních týdnech po vytvoření speciální jednotky na boj proti extremismu demonstruje větší odhodlání, ale myslím, že dnešní stav se neodlišuje od toho jaký byl před volbami,“ upozornil politolog Grigorij Mesežnikov z Institutu pro veřejné otázky.

Kladné body si naopak koalice u většiny Slováků připsala vůlí zrušit Mečiarovy amnestie: pozůstatek temných devadesátých let, který brání vyšetření únosu syna tehdejšího prezidenta Kováče do ciziny.