Neničte to, co jste roky budovali, vyzval německý prezident Erdogana

Nový německý prezident Frank-Walter Steinmeier složil na společném zasedání Spolkového sněmu a Spolkové rady slavnostní přísahu. Němce vyzval k obraně demokracie a tureckému prezidentovi vzkázal, aby zanechal nacistických přirovnání. Steinmeier převzal úřad po Joachimu Gauckovi v neděli.

Odvaha je životním elixírem demokracie. Tak jako je strach hnacím motorem diktatury a autokracie. Státní forma odvážných – to je demokracie!
Frank-Walter Steinmeier
německý prezident

Steinmeier prohlásil, že nebude nestrannou hlavou státu. „Naopak – budu na straně demokracie,“ řekl. Hovořil také o Evropě a Evropské unii, jejíž kritika je oprávněná, neboť potřebuje reformy. V této souvislosti varoval před návratem k nacionálním tématům.

Kriticky se nový německý prezident zmínil o svém tureckém protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi. S Ankarou má nyní Berlín napjaté vztahy, neboť německé úřady zakázaly tureckým politikům vést v Německu mezi tureckou menšinou agitační kampaň před dubnovým referendem o posílení Erdoganových pravomocí. Turecký prezident v reakci na to přirovnal chování Německa i kancléřky Angely Merkelové k nacistickým způsobům.

„Turecko má těžkou geografickou pozici. Ale vidíme, že to, co bylo za poslední desetiletí velice složitě vybudováno, se rozpadá,“ varoval Steinmeier.

Projevy Joachima Gaucka a Franka-Waltera Steinmeiera (zdroj: ČT24)

Prezidenta Erdogana kromě jiného vyzval k osvobození turecko-německého novináře Denize Yücela, kterého turecké úřady už několik týdnů zadržují. Erdogan novináře označil za agenta teroristů.

Německá média hodnotí Steinmeierův první prezidentský projev jako nezvykle ostrý a jasný. A to i ve srovnání s projevy Joachima Gaucka, který si mnohokrát nebral servítky a nahlas říkal své názory, i když šly proti politice německé vládní koalice.

Frank-Walter Steinmeier a Joachim Gauck
Zdroj: Reuters

Gaucka vyprovodil potlesk vstoje

Joachim Gauck
Zdroj: Reuters

Gauck se dnešního slibu svého nástupce účastnil už jen jako bývalý prezident. Ve své řeči si posteskl, že pět let jeho úřadu uteklo jako voda. Za tu dobu došlo k mnoha překvapujícím událostem a vazby, které se dříve zdály neporušitelné, se začaly drolit. Někteří neakceptovali hranice jiných států a odmítali se řídit demokratickými pravidly. Nacionalismus a populismus získaly živnou půdu.

Řada lidí před tím ale podle Gaucka odmítla zavírat oči. „Mír a demokracie mohou uspět, protože my je skutečně chceme,“ ujišťoval.

Na závěr proslovu poděkoval své životní partnerce Daniele Schadtové za podporu, kterou mu po celou dobu prezidenstkého mandátu poskytovala.