Severní Korea vyzkoušela další raketu. Test skončil nezdarem

Severní Korea ve středu uskutečnila další raketovou zkoušku, která skončila neúspěchem. Raketa neznámého typu explodovala několik vteřin po startu. O testu informovala nejprve Jižní Korea, poté ho potvrdily Spojené státy.

Další raketovou zkoušku KLDR provedla v době, kdy američtí a jihokorejští vojáci pořádají každoroční manévry, které Pchjongjang označuje za nácvik invaze.

Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap mohla raketa explodovat tak krátce po startu, že ani nevystoupala do dostatečné výšky, kde by ji mohly zachytit jihokorejské radary.

Vzhledem k neúspěchu zkoušky experti spekulují, že Severokorejci odpálili nově vyvinutou raketu. Loni severokorejská armáda provedla sérii neúspěšných pokusů odpálit novou raketu středního doletu Musudan, než se jí podařil úspěšný odpal. Testy se uskutečnily rovněž ve Wonsanu.

Test jednoho z raketových motorů
Zdroj: Reuters

Tento měsíc už Severní Korea odpálila čtyři balistické rakety, které průměrně uletěly do vzdálenosti 1000 kilometrů. Tři z nich dopadly do japonských teritoriálních vod.

Podle rezoluce OSN má Severní Korea zakázáno provádět jakékoliv raketové či jaderné zkoušky. V poslední době však Pchjongjang ukazuje pravý opak – četnost tamních balistických zkoušek se zvyšuje. Podle expertů se tak komunistický režim snaží stále silněji konkurovat ostatním státům.

Korea nyní vyvíjí mezikontinentální balistickou střelu, která by pravděpodobně mohla dosáhnout území Spojených států. Tvrdí rovněž, že tamní technici upravili jadernou hlavici tak, aby se vešla na běžné rakety.

Severní Korea vypálila čtyři balistické rakety (zdroj: ČT24)

Podle mnohých expertů jsou ale podobné cíle stále vzdálené realitě. OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila.

KLDR a jaderný program
Zdroj: ČT24