Ženíšek: EU musí mít vůči Turecku jasnou a jednotnou strategii

Interview ČT24 s Markem Ženíškem (zdroj: ČT24)

Evropa nemůže jen čekat, jaké budou další turecké reakce, ale musí být proaktivní, připravená a musí mít vůči Ankaře jasnou a jednotnou strategii. Uvedl to v Interview ČT24 expert TOP 09 pro zahraniční politiku Marek Ženíšek. Evropská unie by podle něj měla začít rázně využívat svou ekonomickou sílu a nebát se ani případného ukončení přístupových rozhovorů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý ohlásil, že po dubnovém referendu o posílení pravomocí hlavy státu přehodnotí vztahy své země s Evropskou unií. Už dříve několikrát varoval, že by Turecko mohlo vypovědět společnou migrační dohodu. Část už přitom Ankara v březnu pozastavila.

Podle Ženíška je současná migrační dohoda pro EU zásadní. „Migrační vlna zastihla Evropu naprosto nepřipravenou. Čísla opravdu ukazují, že Turecku se dařilo migrační vlnu z východu zastavit,“ uvedl.

Z dohody ovšem významně finančně profituje i Turecko a podle Ženíška si Erdogan uvědomuje, že evropský trh je pro něj důležitý.

„Myslím si, že je na čase, pokud by turecké výhrůžky byly naplněny, aby Evropa ukázala, že její politická síla odpovídá její ekonomické síle. Je to to jediné, co Evropa má a s čím může operovat,“ uvedl Ženíšek.

Unie se měla postavit za Německo a Nizozemsko

EU je podle něj ve vztahu k Turecku příliš opatrná a věří, že se vše nějak vyřeší. Podobně jako u sporu s Nizozemskem a Německem kvůli znemožnění tureckých agitací. Unie měla podle Ženíška obě země jednotně podpořit a ten okamžik promeškala. „To mě velmi mrzelo,“ uvedl Ženíšek.

Nebál by se ani ukončení přístupových rozhovorů. „Turecku je zaprvé třeba říct, že jej z NATO nikdo nevylučuje, nikdo přístupové rozhovory zatím nezastavil, ale že sami o Evropě mluví tak, jako by do ní nechtěli jít. A pokud se takto budou chovat, tak je na čase říct, že takové Turecko v EU nechceme a v Unii ani být nemůže,“ uvedl Ženíšek.

Největší problém podle něj je, že Erdogan si ostřejší kroky ze strany EU ani neumí představit, natož aby věřil, že je Unie udělá. „To je zásadní problém a v tom se EU musí začít chovat jako ekonomická mocnost, kterou je,“ podotkl.

V Interview ČT24 se Marek Ženíšek věnoval i summitu k zahájení brexitu, otázce vícerychlostní Evropy, nebo blížícím se prezidentským volbám ve Francii. Celý pořad můžete zhlédnout ve videu.