Chceš na záchod? Ukaž tvář. Peking bojuje proti zlodějům toaletního papíru

Na veřejných toaletách v Pekingu byly instalovány přístroje schopné rozpoznat obličeje. Důvodem není špiclování lidí při vykonávání potřeby, ale krádeže toaletního papíru, které se v čínské metropoli v posledních letech rozmohly ve velkém.

Pekingské řešení je jednoduché – kdo potřebuje toaletní papír, musí si nechat naskenovat obličej. Až potom mu z přístroje vyjede 60 centimetrů papíru. Kdo potřebuje víc, musí si počkat zhruba devět minut, než mu automat povolí další dávku. A kdo by si pro papír chodil až podezřele často, nedostane vůbec nic.

Čínské úřady věří, že tímto opatřením dokážou omezit zbytečné plýtvání s papírem a situace, kdy si hlavně starší občané pořizovali zásoby tolik potřebného artiklu právě na veřejných záchodcích.

Podle zpráv z médií opatření skutečně zabralo a už v prvních dnech po zavedení automatů klesla spotřeba papíru na záchodku u známého Chrámu nebes až o dvacet rolí denně.

Na rozdíl od úřadů ale samotní uživatelé záchodků novým opatřením až tak nadšení nejsou. Stěžují si, že trvá minimálně minutu, než jim automat papír vydá a v určitých situacích není jakékoliv otálení dvakrát příjemné. Objevily se i případy, kdy automaty nefungovaly vůbec.

Už nemáme soukromí ani na WC, zlobí se lidé na sociálních sítích

Mnoho lidí se také necítí příjemně, když je jejich cesta na toaletu zaznamenávána. „Myslel jsem si, že záchod je poslední místo, kde mám ještě právo na soukromí. Ale už i tady mě sledují,“ napsal jeden z uživatelů na sociální síti Weibo, které je čínskou obdobou Twitteru.

Pekingská městská policie uvádí, že ulice sleduje kolem 46 tisíc bezpečnostních kamer, na které dohlíží 4300 policistů.

Toaletní papír
Zdroj: Reuters

Město se v posledních letech rozhodlo do veřejných záchodků investovat a připravilo doslova „toaletní revoluci“. Na rekonstrukci stovky tisíc záchodků uvolnilo závratných 233 miliard liber a věří, že se investice vrátí díky většímu množství turistů. Toalety mají být nově vybaveny velkými televizními obrazovkami, wifi sítěmi, bankomaty či pohovkami.

Vydáno pod