USA i Británie zakázaly pasažérům některých aerolinek elektroniku na palubě

Spojené státy a Británie zakázaly elektroniku na několika letech (zdroj: ČT24)

Americké úřady zakázaly pasažérům devíti leteckých společností převážně z muslimských zemí brát do letadel elektroniku kvůli prevenci možných teroristických útoků. Opatření se týká letů z deseti terminálů na Blízkém východě a v severní Africe a zasáhne cestující v přibližně pěti desítkách letů denně. K podobnému zákazu sáhly i britské úřady.

Opatření postihne lidi mířící do USA z vybraných letišť v Jordánsku (Ammán), Egyptě (Káhira), Turecku (Istanbul), Saúdské Arábii (Rijád, Džidda), Kuvajtu (Kuvajt), Maroku (Casablanca), Kataru (Dauhá) a Spojených arabských emirátech (Dubaj, Abú Zabí).

Cestující budou muset notebooky, tablety, elektronické čtečky či další elektroniku o rozměrech větších než mobilní telefon umístit do zavazadel přepravovaných mimo kabinu letadla.

Podle informací zveřejněných americkým ministerstvem vnitřní bezpečnosti jde o reakci na nespecifikovanou bezpečnostní hrozbu. Podle listu The Washington Post ji nejmenovaní činitelé zdůvodňují informacemi od zpravodajských služeb, podle nichž se teroristé mohou pokusit na palubu komerčních letů „pronést výbušniny v přenosných elektronických zařízeních“.

Aerolinky dostaly od úterního rána čtyři dny na to, aby se americkému zákazu podřídily. Zákaz by měl platit do poloviny října, kdy může být v případě potřeby o další rok prodloužen.

Podobné opatření krátce po Spojených státech zavádí i Londýn. Omezení se týká přímých letů z Turecka, Libanonu, Jordánska, Egypta, Tuniska a Saúdské Arábie. Podle prohlášení vlády byl Londýn kvůli kroku v kontaktu s Washingtonem a premiérka Theresa Mayová předsedala jednání bezpečnostních expertů, na němž bylo o zákazu rozhodnuto.

Pasažéři zmíněných letů „nebudou mít povoleno brát žádné telefony, notebooky či tablety větší než běžné mobilní či chytré telefony“ do kabiny letadla, uvádí se v prohlášení. Na palubu nesmí žádné elektronické zařízení delší než 16 centimetrů, širší než 9,3 centimetru a tlustší než 1,5 centimetru.

Turecko se ohradilo

Některé aerolinky již přislíbily, že se nařízení v nejbližších dnech přizpůsobí. Společnost EgyptAir uvedla, že první let bez nepovolené elektroniky na palubě uskuteční v pátek do New Yorku.

Qatar Airways přislíbily, že cestujícím bude k dispozici zvláštní asistence, která jim pomůže před nástupem do letadla umístit zakázané přístroje do zavazadel. Vyhovět slíbila i největší blízkovýchodní společnost Emirates.

Do dnešního dne byla vždy doporučení dávat si elektronická zařízení do kabiny a ne do zavazadel, kvůli možným požárům.
Jiří Pruša
letecký publicista

Turecký ministr dopravy naproti tomu uvedl, že jeho země jedná s USA o tom, aby „zrušily či zmírnily“ omezení týkající se letů z Istanbulu. Washington by si podle ministra Ahmeta Arslana neměl „plést Istanbul s jinými místy“, neboť v tureckém velkoměstě se prý o bezpečnost letů již dostatečně starají tamní úřady. 

Americký prezident Donald Trump začal po lednovém nástupu do úřadu plnit své předvolební sliby, že ochrání USA před teroristickými útoky zákazem vstupu obyvatel některých muslimských států do země. Soudy však platnost jeho dvou dekretů pozastavily. Podle ministerstva však nový zákaz nemá s dřívějšími opatřeními žádnou souvislost.

Uložit

Uložit