Ochrana před rakovinou kůže? Vědci vynalezli senzor, který hlídá míru UV záření

Vědci vynalezli senzor, který odhalí škodlivou míru UV záření (zdroj: ČT24)

Vědci z Univerzity Jižní Kalifornie přišli se zařízením, které dokáže odhalit škodlivou míru ultrafialového záření (UV) přímo na lidském těle. Jednoduchý senzor se přilepí na kůži, když záření překročí bezpečnou mez, změní barvu. Záleží jednak na síle slunečních paprsků nebo na tom, zda se člověk namazal opalovacím krémem.

„Je to inteligentní polymer umístěný mezi dvě průsvitné vrstvy. Když se ten materiál v půlce zlomí, iniciuje změnu barvy. Změní se na oranžovou,“ uvedla vědkyně Andrea Armani.

„Je to vlastně krok zpět, stará škola. Je to bez napájení, žádná elektronika, žádné připojení. Kdy chcete sledovat UV záření? Častokrát jste na pláži, ve slané vodě, v chloru, a mít u sebe elektronické zařízení není nutně ideálním řešením,“ vysvětluje Armani. Výzkumný tým teď hledá cestu, jak svou technologii uvést na trh.

Nejdůležitější je chránit pokožku v mládí

UV senzor vznikl v laboratoři v Los Angeles. Slunce tam svítí většinu dní v roce a přilehlé dlouhé písečné pláže lákají k opalování. Rakovina kůže ale v Kalifornii ročně zabije zhruba 1300 lidí.

Tragickou statistiku dlouhodobě vedla Austrálie, kde byl v poměru na počet obyvatel výskyt karcinomu kůže nejvyšší na světě. V roce 2015 na něj zemřelo téměř 2200 lidí. Situace se ale obrací k lepšímu, protože vláda vsadila na prevenci a cílí na lidi pracující venku a děti ve školách. Sluneční záření je tak statisticky nyní nejnebezpečnější na sousedním Novém Zélandu.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Je opravdu důležité chránit děti a mladé dospělé, protože nejvíc slunečního poškození vznikne předtím, než vám je osmnáct. Většina poškození, které u dospělých vidíte, byla způsobena vystavením slunečnímu záření v dětství,“ uvedl dermatolog Thomas Berger.

Stejně nebezpečné jako u moře může být slunce i na horách. V Česku počet obětí rakoviny kůže roste a ze zemí střední a východní Evropy jsme na tom nejhůře. V roce 2015 nemoc zabila 566 pacientů, tedy o 82 víc než rok předtím. Rizikové je už jednorázové spálení kůže. I po něm může vzniknout kožní melanom, upozorňují lékaři.

Právě melanom je ze zhoubných nádorů kůže sice nejméně častý, za to ale nejnebezpečnější. Většinou totiž nebolí, a pokud se začne projevovat svěděním, bývá podle lékařů už prakticky pozdě.

Rakovina kůže je nejčastější nádorové onemocnění, zároveň je ale snadno odhalitelná. Při včasné diagnóze je šance na vyléčení téměř stoprocentní. Dá se jí také účinně předcházet. Stačí se chovat odpovědně a správně používat ochranné prostředky. Jedním z nich by se mohl stát i nově vyvinutý UV senzor.

Vydáno pod