Chtěla pomoci, ale skončila v ruském vězení. Tlak veřejnosti ji i další dostal na svobodu

Události ČT: Čudnovecová chtěla pomoct, ale skončila ve vězení (zdroj: ČT24)

Z ruských vězení bylo v posledních týdnech předčasně propuštěno několik známých vězňů. I když jejich delikty byly různé, spojovalo je to, že se o jejich případech dozvěděla veřejnost a tlak společnosti pak vedl ke zrušení rozsudků. Před pár dny vyšla na svobodu i Jevgenie Čudnovecová, která chtěla upozornit na zneužívání dítěte a sama skončila ve vězení.

Vychovatelka Jevgenie Čudnovecová chtěla pomoci. V roce 2015 našla na sociální síti krátké video, na kterém bylo zachyceno zneužívání nahého dítěte na letním táboře. Video přeposlala, aby na něj upozornila své známé u policie. Ti zasáhli a viníkům soud uložil vysoké tresty. Za mříže na půl roku ale poslal i Čudnovecovou, protože sdílením videa se podle něj dopustila šíření dětské pornografie.

  • Za mříže se dostal například elektrikář Andrej Bubejev z Tveru, a to za odkaz na ukrajinský článek zpochybňující ruskou anexi Krymu.
  • Prodavačce Jekatěrině Vologženinové z Jekatěrinburgu soud zase uložil 320 hodin veřejně prospěšných prací za odkaz na ukrajinský plakát „Smrt moskevským okupantům!“ a nařídil zničit počítač, nabíjecí adaptér a počítačovou myš delikventky.
  • Bloger Ivan Alexejev z Čeljabinsku dostal pokutu za odkaz na finskou komedii, protože prý zobrazovala nacistické symboly.
  • Pokutu dostala i novinářka Polina Petrusevová, protože zveřejnila na sociální síti historický snímek svého bydliště za dob německé okupace Smolensku.

Navíc hrozilo, že jí úřady odeberou tříletého syna. Jako v několika dalších případech z poslední doby ale nakonec zasáhl vyšší soud a dočkala se osvobození. I když už je z vězení venku a rozsudek byl anulován, stále se nevyrovnala s tím, čím prošla v posledních měsících.

„Bylo to nejstrašnější období mého života. Hrozivá byla bezvýchodnost situace. Naděje, že se z vězení dostanu, byla každým dnem menší,“ podotýká Čudnovecová. Žena zároveň odmítala žádat o milost, protože se necítila ničím vinna.

Naklání si Putin veřejné mínění?

Aktivisté hájící lidská práva v Rusku nevěří, že se místní soudní systém mění. Propuštění několika známých vězňů dávají do souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami. Vladimir Putin se totiž zasadil o propuštění několika odsouzených ve známých kauzách.

„Jsme svědky toho, čemu se říká rozcvička veřejného mínění. Potřebují ukázat lidem, kteří pochybují o Vladimiru Putinovi, že je to moderní vůdce, a ne Stalin nebo nějaký krvežíznivý vládce,“ přiblížil politolog Dmitrij Oreškin.

Současné situace chce využít Jevgeniin přítel Andrej Mjasnikov. Ještě nedávno pracoval jako strojní inženýr, ale po zkušenostech s ruskou justicí zakládá občanské sdružení. „Zastaneme se lidí, kteří jsou zjevně nespravedlivě ve vězení, proti kterým jsou vykonstruované obžaloby. Hlavním cílem organizace je korigovat soudní systém,“ uvedl Mjasnikov.

Během boje za osvobození družky začaly Andreje prosit rodiny jiných vězňů, aby bránil i je. Chystá se proto zveřejnit další případy. Je to podle něj jediná cesta. Věří, že bez medializace by i Jevgenia Čudnovecová byla stále ve vězení.

Uložit