Tillerson se s čínským protějškem shodl na úsilí odradit KLDR od vývoje jaderných zbraní

Události ČT: Šéf americké diplomacie na návštěvě Číny. Při jednání se probírala i KLDR (zdroj: ČT24)

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson po jednání se svým čínským protějškem prohlásil, že se s Wangem I shodli na společném úsilí přimět severokorejskou vládu, aby změnila své dosavadní zaměření na realizaci jaderných a raketových programů. Podle agentury Nová Čína obě strany připravují schůzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho čínského protějška Si Ťin-Pchinga.

„Budeme spolupracovat s cílem zjistit, zda můžeme přesvědčit vládu v Pchjongjangu, aby změnila postoj… a ustoupila od vývoje jaderných zbraní,“ citovala šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona agentura AFP.

Wang, který rozhovor s Tillersonem označil za „upřímný, pragmatický a produktivní“, podle agentury Reuters poznamenal, že k vyřešení problému kolem Severní Koreje musí být použity výhradně diplomatické prostředky.

Zavázali jsme se, že uděláme všechno pro to, abychom zabránili propuknutí jakéhokoliv konfliktu.
Rex Tillerson
americký ministr zahraničních věcí

V sobotu Tillerson zahájil návštěvu Číny, kde vedle kontroverzního severokorejského jaderného a raketového programu jedná také o americko-čínských obchodních vztazích či o sporné snaze Pekingu převzít kontrolu nad Jihočínským mořem.

„Definoval jsem pozici Číny ve věci Tchaj-wanu, ostrovů v Jihočínském moři a protiraketového systému THAAD. Obě strany by měly v tak citlivých záležitostech postupovat konstruktivně,“ uvedl Wang I.

Cesta asijskými zeměmi

Tillersonova návštěva je poslední zastávkou třídenní cesty, kterou ministr zahájil v Japonsku a která pokračovala v Jižní Koreji. Šéf americké diplomacie podle agentury AP řekl, že USA usilují o pozitivní vazby založené na politice bez konfrontace a konfliktů a na vzájemném respektu.

V pátek Tillerson v Soulu pohrozil preventivní vojenskou akcí proti Severní Koreji v případě, že by pocit ohrožení její zbrojní aktivitou dosáhl úrovně, že by „bylo nutné jednat“.

Wang I minulý týden varoval, že KLDR na jedné straně a Jižní Korea s USA na straně druhé jsou jako dva zrychlující se vlaky, které jedou proti sobě a žádný nejeví zájem uhnout. „Otázka zní: Jsou obě strany skutečně připraveny na čelní srážku?“ řekl Wang novinářům. „Naší prioritou je nyní rozsvítit červenou a spustit brzdy u obou vlaků,“ dodal.

Podle AP to, že Tillerson nevylučuje případný vojenský zásah, je pro Peking znepokojující. Může se o to více obávat kolapsu severokorejského režimu a přívalu severokorejských uprchlíků do Číny.

Uložit