Americká vláda se kvůli pozastavení protiimigračního dekretu odvolá

Americká vláda oznámila, že se odvolá proti rozhodnutí soudů, které zablokovaly nový protiimigrační dekret prezidenta Donalda Trumpa. Dekret z 6. března pozastavuje na tři měsíce vydávání nových víz občanům šesti převážně muslimských zemí - Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie.

Platnost dekretu pozastavily dva federální soudy: na Havaji a v Marylandu. Trump rozhodnutí havajského soudce tvrdě kritizoval. „Tento verdikt nás v očích ostatních oslabí,“ řekl s tím, že je připraven se bránit a případ dovést třeba i k nejvyššímu soudu. „A my vyhrajeme,“ dodal.

Havajská prokuratura žalobu postavila na argumentu, že obyvatele tohoto ostrovního státu USA nebudou moci navštěvovat jejich neameričtí příbuzní, kteří žijí v některé z šesti převážně muslimských zemí postižených Trumpovým zákazem. Stát Havaj rovněž argumentoval tím, že exekutivní nařízení by poškodilo turistický průmysl a zkomplikovalo nábor zahraničních studentů a pracovníků.

Federální soudce v Marylandu Theodore Chuang uvedl, že i po revizi je podle něj zřejmé, že dekret je zaměřený proti muslimům. Ti, kdo to chtějí dokázat, nemusejí dlouho pátrat a stačí, když využijí toho, co řekl v minulosti sám Trump. „Jeho minulé výroky poskytují přesvědčivý důkaz toho, že účelem druhého dekretu zůstává zákaz (vstupu) pro muslimy,“ napsal Chuang ve svém zdůvodnění.

Nyní ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že se proti rozhodnutí federálního soudce v Marylandu odvolá, oznámila zahraniční média. Odvolání má být podáno k odvolacímu soudu v Richmondu ve Virginii.