Somálští piráti vydali bez podmínek unesený ropný tanker

Somálští piráti propustili bez podmínek v pondělí unesený ropný tanker. S odvoláním na somálské činitele o tom informovala agentura AP. Únosci původně žádali výkupné, nakonec ale loď opustili po vyjednávání s místními autoritami a po přestřelce s policií. Plavidlo je nyní na cestě do přístavu Bosasso.

Mezi námořní policii a piráty kotvícími u pobřežního města Alula v částečně autonomním somálském státě Puntland propukly ve čtvrtek odpoledne střety. Policie tanker obklíčila a snažila se zabránit tomu, aby si únosci na loď brali zásoby. Při přestřelce byl jeden policista vážně zraněn.

Tanker Aris 13 se původně plavil z Džibutska do Somálska. Šlo o první únos velkého komerčního plavidla na této trase od roku 2012. Na palubě byla osmičlenná srílanská posádka, kterou piráti drželi jako rukojmí.

Tanker podle webu Equasis vlastní panamská společnost Armi Shipping. Za jeho vedení však zodpovídá společnost Aurora Ship Management, která sídlí ve Spojených arabských emirátech.

Zlaté časy pirátů již pominuly

Přepadávání lodí plujících Adenským zálivem ze strany somálských pirátů dosáhlo vrcholu v roce 2011. Tehdy se ozbrojenci dopustili na moři 237 útoků a zajali stovky rukojmích, uvedla Mezinárodní námořní organizace.

K omezení pirátských aktivit přispěla protipirátská operace Evropské unie nazvaná Atalanta působící u břehů Somálska od prosince 2008, a to v souladu s rezolucemi Rady Bezpečnosti OSN. Země EU loni v listopadu mandát mise prodloužily do konce roku 2018. V regionu se vedle lodí Atalanty pohybují za stejným účelem také plavidla dalších zemí NATO, ale též Číny, Ruska, Japonska či Indie.