Ani další výbor Kongresu nenašel důkazy o odposleších v Trump Tower

Výbor pro zpravodajské služby amerického Senátu oznámil, že nenašel žádné důkazy o instalování odposlechů v newyorské Trump Tower během loňské prezidentské kampaně. Z nařízení odposlouchávání Trump počátkem března obvinil svého předchůdce Baracka Obamu. Absenci jakýchkoli důkazů ve středu potvrdil i stejný výbor ve Sněmovně reprezentantů, dolní komoře Kongresu USA. Trump přesto na svém tvrzení trvá. Jeho mluvčí Sean Spicer tlumočil, že prezident „si stojí za svým“.

Republikán Richard Burr a jeho demokratický kolega Mark Warner, kteří senátní výbor vedou, se k Trumpově výroku postavili odmítavě. „Informace, které máme k dispozici, nenaznačují, že by byla Trump Tower předmětem sledování ze strany jakékoli agentury vlády Spojených států před volebním dnem nebo po něm,“ uvedli v prohlášení.

Stejný názor vyslovil i předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, nejvýše postavený republikán v parlamentu. „Výbor pro zpravodajské služby ve svém pokračujícím, stále se rozšiřujícím vyšetřování všech záležitostí kolem Ruska dospěl ve vztahu k naší zpravodajské komunitě alespoň prozatím k závěru, že žádné odposlouchávání neexistovalo,“ řekl americkým novinářům.

Našel nějaké důkazy šéf FBI?

Šéf výboru pro tajné služby Sněmovny reprezentantů Devin Nunes už ve středu potvrdil, že žádné důkazy o Obamově prohřešku nejsou. V pondělí se na veřejném slyšení v Kongresu hodlá zeptat šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, zda nějaké důkazy našel.

Sám Trump svá obvinění zmírnil. Televizi Fox News řekl, že „odposlechy mohou znamenat mnoho věcí“. Slíbil, že během dvou týdnů se veřejnost může v tomto ohledu dozvědět „některé velmi zajímavé“ okolnosti.