V masovém hrobě v Mexiku našli 250 těl. Prohledali zatím jen jeho třetinu

Hromadný hrob u jihomexického města Veracruz, v němž byly dosud nalezeny ostatky 250 obětí zřejmě války drogových kartelů, je největším masovým hrobem v Mexiku. Oznámil to tento týden prokurátor státu Veracruz Jorge Winckler s tím, že zatím byla prohledána jen třetina prostoru, takže počet obětí může být značně vyšší.

„Veracruz je obrovským hrobem, možná i největším na světě,“ prohlásil v úterý Winckler v mexické televizi. Dodal, že zmíněný hrob je určitě největším v Mexiku. Podle něj bylo dosud prohledáno jen asi 30 procent hrobu, počet pohřbených tak může být ještě mnohem vyšší.

Hrob v Colinas de Santa Fé na předměstí přístavu Veracruz objevili loni v létě aktivisté ze skupiny Colectivo Solecito, která sdružuje příbuzné pohřešovaných Mexičanů. Jen ve státě Veracruz je podle tamního prokurátora pohřešováno asi 2400 lidí, v celém Mexiku je zmizelých asi 25 000.

Masový hrob v Mexiku
Zdroj: Reuters

Aktivisté ze skupiny Colectivo Solecito kritizují zdlouhavé identifikace nalezených obětí. Za sedm měsíců byli identifikováni jen dva pohřešovaní – Pedro Huesca a Gerardo Montiel. Oba byli zaměstnanci prokuratury a v dubnu 2013 je unesl zřejmě drogový gang.

Zdlouhavé identifikace přičítají aktivisté mimo jiné nepořádku na místních úřadech. Před několika týdny vyšlo podle listu El País najevo, že za předchozího guvernéra státu Veracruz Javiera Duarteho se na tamní prokuratuře ztratily tisíce vzorků DNA příbuzných pohřešovaných osob. Právě taková databáze má pomoci k pozdějším identifikacím.

Mexiko sužuje už dlouhá léta vlna násilí spojená zejména s činností drogových kartelů. Od konce roku 2006, kdy tehdejší prezident Felipe Calderón po nástupu do úřadu vyhlásil drogovým gangům válku, bylo v Mexiku zavražděno více než 170 000 lidí.

K nejznámějším případům pohřešovaných z poslední doby patří kauza 43 studentů, kteří zmizeli v září 2014 ve městě Iguala a které zřejmě předali drogovému gangu zkorumpovaní policisté. Motivem měly být údajné nekalé praktiky tamního starosty Josého Luise Abarky a jeho rodiny, na které prý studenti upozorňovali.