Francouzský mladík sledoval videa s masovým vražděním, pak zaútočil ve škole

Události: Student střílel v lyceu v Grasse, v Paříži explodovala dopisní bomba (zdroj: ČT24)

Střelba na střední škole v jihofrancouzském městě Grasse si vyžádala osm zraněných. Útočníkem je 17letý mladík, jehož policie krátce po činu zadržela. Cílem jeho útoku byl zřejmě ředitel školy, který je mezi raněnými. Agentura Reuters uvedla, že mladík zaútočil poté, co na internetu sledoval videa s masovým zabíjením.

Sedmnáctiletý útočník byl vyzbrojený puškou, dvěma ručními zbraněmi a dvěma granáty. Zatím není jasné, kde k tomuto arzenálu přišel. Podle prvních výsledků vyšetřování nebyl jeho motivem terorismus. Střelec je podle všeho synem jednoho z místních pravicových zastupitelů.

Jak upozornila agentura Reuters, Francie má jedny z nejpřísnějších zákonů o držení zbraní na světě. Francouzští občané nesmí vlastnit automatické zbraně, pro držení dalších zbraní musí mít povolení úřadů, lékařské povolení i potvrzení od lovecké či střelecké federace.

Mluvčí francouzského ministra vnitra uvedl, že kromě tří zraněných utrpěla další pětice lidí šok.

Na místě zasahovaly protiteroristické jednotky Raid. Škola byla kompletně evakuována. Studenti se po prvních výstřelech vrhli pod lavice, další se utekli ukrýt do nedalekého supermarketu.

Francouzská policie vydala kvůli útoku v Grasse varování
Zdroj: ČTK/AP

Kvůli incidentu byla přijata mimořádná bezpečnostní opatření i na dalších školách v okolí. Děti nesměly bez dohledu opustit zařízení a obyvatelé obce byli vyzváni, aby bez vážného důvodu nevycházeli z domu. 

Během posledních dvou let zemřelo při teroristických útocích ve Francii více než dvě stě lidí, takže každý podobný incident vzbuzuje v zemi velké obavy. V zemi stále platí výjimečný stav.

V pařížské pobočce MMF explodovala dopisová bomba

Větší policejní zásah zažila ve čtvrtek i Paříž. V místní pobočce Mezinárodního měnového fondu  (MMF) totiž explodovala dopisová bomba a zranila sekretářku. 

Podle pařížského policejního prefekta Michela Cadota šlo o podomácku vyrobenou třaskavinu. Televize BFMTV přirovnala výbušnou směs k větší petardě uloženou ve válečku o rozměru 30 centimetrů. Policie záležitost vyšetřuje jako teroristický čin a zároveň jako pokus o vraždu.

Podle řeckého ministra veřejného pořádku dopis do Paříže odeslala z Řecka zřejmě stejná anarchistická skupina, která tento týden dopis s výbušninou poslala i na německé ministerstvo financí.

K odeslání zásilky adresované přímo německému ministru financí Wolfgangu Schäublemu, kterou se ale podařilo včas zneškodnit, se přihlásila řecká anarchistická skupina Konspirace ohňových buněk. Ta se na rozesílání dopisových bomb zaměřila i několikrát v minulosti a adresovala je zejména velvyslanectvím a evropským státníkům.