Nizozemsko před konečnými výsledky: Vítězné VVD se ulevilo, Strana práce se tvrdě propadla

Střízlivá radost a pocit jisté úlevy byly patrné na představitelích nizozemské vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho po oznámení prvních odhadů výsledků středečních parlamentních voleb v zemi. Strana i přes ztrátu křesel udržela pozici nejsilnější parlamentní strany.

Volební manažerka strany, poslankyně Tamara van Arková, řekla nizozemské televizi NOS, že z odhadů výsledků, které jsou projevem důvěry nizozemských občanů ve vládní stranu, má radost. Její stranický kolega Klaas Dijkhoof, ministr pro migraci, byl také přes ztrátu spokojený. „Byly to těžké roky a těší nás, že zůstáváme nejsilnější stranou,“ prohlásil.

On-line přenos

Parlamentní volby v Nizozemsku

  • 7:02

    "Protievropská pravice volby v Nizozemsku prohrála," napsal italský premiér Paolo Gentiloni s tím, že zemi tak nehrozí odchod z Evropské unie, jak v kampani sliboval Wilders. Podle Gentiloniho je nyní nutné, aby se Evropa změnila a vzkřísila.

  • 6:46

    Vedle německé kancléřky či šéfa Evropské komise se z vítězství Rutteho těšili i další politici. "Gratulace Nizozemsku za to, že zastavila vzestup krajní pravice," uvedl na Twitteru francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

  • 6:21

    Sčítání hlasovacích lístků v posledních okrscích se může protáhnout, podle agentury ANP je možné, že bude nutné vyčkat až do pátku.

Nizozemsko řeklo NE špatné formě populismu.
Mark Rutte
lídr strany VVD

Zklamání bylo naopak evidentní ve volebním štábu dosud vládní Strany práce (PvdA), která u voličů propadla. Podle dosavadních výsledků získá jen devět místo dosavadních 38 křesel v parlamentu. „Pokud bude tohle konečný výsledek, bude to pro Stranu práce velká rána,“ poznamenal do televizních kamer stávající nizozemský ministr vnitra Ronald Plasterk.

Wilders uznal Rutteho vítězství

Šéf nacionalistické Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders v noci na čtvrtek uznal vítězství VVD s tím, že ovšem i jeho strana ve volbách zvítězila. „Patříme rovněž mezi vítěze voleb, získali jsme nová křesla,“ řekl Wilders s odkazem na odhady i první výsledky, podle kterých si PVV oproti stávajícím 15 mandátům o několik poslanců polepšila. „(Naše) vítězství ale není takové, v jaké jsme doufali,“ dodal.

V průzkumech skončila Wildersova PVV sice druhá, ale s 20 křesly daleko za premiérovou VVD. O jedno křeslo méně mají dvě další politické strany. Jednou z nich jsou křesťanští demokraté (CDA), jejichž představitelka Mona Keijzerová míní, že výsledek strany by mohl být ještě lepší. „Půjde to, noc ještě nekončí,“ řekla nizozemské televizi. Na oficiální výsledky si kvůli zdlouhavému ručnímu sčítání musí Nizozemsko počkat.

Celkem 19 křesel přisoudily prognózy také liberálům z D66. Jejich volebního manažera Sjoerda Sjoerdsmu výsledek potěšil, hovořil dokonce o fantastickém úspěchu. Pokládá jej za odměnu voličů za roky odpovědné práce a za pozitivní volební kampaň.

Slaví Denk i zelení

Za fantastický výsledek označil úspěch své strany Denk její představitel Farid Azarkan. Denk, založený před rokem jako strana pro migranty a tolerantní společnost, získá tři poslanecká křesla.

Skokanem voleb se stali levicoví zelení ze strany GroenLinks. V novém parlamentu by totiž měli získat 14 křesel, tedy o deset víc, než při volbách v roce 2012.  

„Je to pro nás historické vítězství,“ okomentovala výsledek generální sekretářka strany Marjolein Meijerová. Podle komentátorů má na tomto úspěchu značný podíl charismatický lídr zelených, třicetiletý Jesse Klaver, který dokázal – sociálně a environmentálně orientovaným programem – oslovit řadu mladých voličů.