Naděje uložená (zatím) k ledu. O kryonické uchování těl roste zájem i v Rusku

V Rusku nabízejí posmrtné zmrazení těla. Nebo jen hlavy (zdroj: ČT24)

Před lety spíš scénář pro sci-fi díla, dnes už stále oblíbenější sázka na nejistotu. Obor zvaný kryonika umožňuje zachovat víru lidí – jejich těla nechá posmrtně zmrazit do doby, než pokrok umožní jejich vzkříšení. Například ruská firma KrioRus už staví čtvrtou budovu, kde čekatele na nový život uchovává.

Podobných firem už existuje na světě několik, princip je ale vždy podobný: do obřích nádob s kapalným dusíkem jsou těla uložena při teplotě minus 196 stupňů Celsia. Kdy a zda se z ledového úkrytu dostanou, už závisí na budoucím vývoji lékařství.

Legální je kryoprezervovat pouze lidi, které lékař prohlásí za mrtvé. V ideálním případě by se sem měli dostat do čtyř hodin od chvíle smrti. Odborníci společnosti jsou přesvědčeni, že při extrémně nízké teplotě nedojde ani během tisíců let ke změnám v buňkách, a proto bude v budoucnu možné mrtvé oživit a vyléčit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Klienti z osmnácti zemí světa se většinou ke zmrazení rozhodli sami. Tuto možnost ale volí i příbuzní onkologicky nemocných, kteří se nechtějí se svým blízkým rozloučit.

„Obracejí se na nás lidé, kteří velice milují své blízké. Ti, kteří jsou připraveni pro ně udělat i nemožné. Co dělají běžní lidé pro své příbuzné? Léčí je, vystrojí jim krásný pohřeb. Ale tito říkají ne, my jim dáme alespoň nějakou šanci,“ zmiňuje ředitelka společnosti KrioRus Valeria Pride.

Projekt umístěný v chatové oblasti u Moskvy fungoval nejprve pro rodinu zakladatelky. Až později začali tuto službu nabízet i veřejně. Valerie už nechala zamrazit, tedy kryoprezervovat, svou matku, druha i milovaného psa. V druhý život domácích mazlíčků doufá mnoho lidí. Společnost už takto uchovává desítky psů, koček, ale třeba i činčilu.

Nenápadná budova skrývá zamrazené klienty KrioRus
Zdroj: ČT24

Podle přání se samozřejmě odvíjí i cena od v přepočtu tří set tisíc až do téměř milionu českých korun. Smlouva je na sto let a poté se automaticky bez doplatku prodlužuje.

Zástupce společnosti Ivan Stěpin ale nepředpokládá, že by dnešní klienti byli v ledových nádobách ještě ve 22. století. „Podle prognóz futurologů budeme mít za 35 let technologie, které nám dovolí reanimovat naše klienty a vyléčit jim nemoci, na které umřeli,“ tvrdí.

Vydáno pod