Bouře Stella dorazila na východ USA. 150 tisíc lidí je bez proudu

Bouře Stella udeřila na východě USA (zdroj: ČT24)

Sněhová bouře Stella dorazila na východní pobřeží USA. V některých oblastech přinesla až 60 centimetrů sněhu, lokální záplavy nebo výpadky elektřiny. Mimo jiné zasáhla New Jersey, Filadelfii, Boston a v menší míře také New York. Omezen je zejména provoz na letištích.

Meteorologická služba vydala varování pro celkem devět amerických států. Ve Vermontu bouře narušila průběh místních voleb, pobřeží státu New Jersey včetně letoviska Atlantic City postihly záplavy.

Stát Connecticut, kde až 60 centimetrů hluboké závěje komplikovaly silniční dopravu, plánuje zprovoznit silnice už v úterý večer místního času. V celém státě byla zastavena letecká a autobusová doprava. V některých oblastech se husté sněžení očekává až do středečního rána. Nejhůře má být zasažen region Nové Anglie na severovýchodě USA.

Bouře postupuje z vnitrozemí a ve Wisconsinu zabila dva muže. Jeden z nich obsluhoval sněhovou frézu, druhý sníh odhazoval lopatou. Obě úmrtí se spojují se zdravotními problémy dotyčných.

Letecké společnosti zrušily od pondělka do středy 7600 letů. Podle služby FlightAware se zrušené lety týkají především newyorských letišť JF Kennedyho, La Guardia a Newark.

Úder na New York slabší, než se čekalo

Newyorská radnice vyslala do ulic 1600 pluhů a téměř 700 posypových aut. Ve městě zůstaly zavřené školy i sídlo OSN nebo Metropolitní muzeum, mimo provoz je částečně také nadzemní část metra. 

Podle místní radnice by se město mohlo vrátit do normálního provozu už během středeční ranní dopravní špičky. Znovu se otevřou i školy.

V průběhu dne meteorologická služba odvolala v případě New York City varování před blizzardem a snížila předpokládané množství sněhu, jež by mělo napadnout, na rozmezí 10 až 20 centimetrů. 

K varování se připojil i prezident Donald Trump, když na Twitteru vyzval, aby lidé sledovali pokyny místních úřadů. Kvůli počasí bylo odloženo Trumpovo setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Stát New Jersey přerušil autobusovou dopravu a železniční spoje budou fungovat ve víkendovém režimu, přičemž ve vlacích se budou přijímat autobusové jízdenky. Přerušená autobusová doprava bude i v Connecticutu.

Úřady upozorňují také na nebezpečí záplav v pobřežních oblastech a na možné přerušení dodávek elektřiny.