Na mši svolává věřící aplikace. Už ve víc než tisícovce kostelů po celém světě

Církve si oblíbily aplikaci Church Desk (zdroj: ČT24)

Organizují přes ni sbírky nebo shánějí dobrovolníky. A v neposlední řadě také zvou na bohoslužby. Církve po celém světě si oblíbily aplikaci Church Desk. Kromě usnadnění komunikace v ní vidí i nástroj, který by mohl do kostelů znovu přivést mladé lidi.

Aplikaci Church Desk využívá například církev v dánském Frederiksbergu. „Kázaní o víře, naději, lásce probíhalo vždycky jen v kostele, teď ale můžeme oslovit mnohem více lidí. Třeba i ty, kteří by do kostela nešli,“ pochvaluje si místní farářka Charlotte Gruntová.

Přes aplikaci dnes církve organizují i sbírky nebo shánějí dobrovolníky. A doufají, že se jim mezi sebe podaří přivést i mladé lidi. „Jestli s nimi chceme mluvit o tom, co nás spojuje, jaký je život nebo jak bychom se k sobě my jako lidé měli chovat, je důležité, aby to bylo na platformě, na které se tahle generace pohybuje,“ pokračuje Gruntová.  

„Je spousta starších lidí, kteří se neustále ptají, proč nemáte aktualizovaný web nebo “jak to najdu ve svém smartphonu?„ Takže si nemyslím, že je to jen o věku,“ dodává Christian Steffenson, ředitel a zakladatel Church Desk. 

Všechno začalo před více než pěti lety webovou stránkou pro místní kostel, kterou Steffenson vytvořil na žádost své matky. Záhy bylo ale potřeba víc. Elektronicky se propojit i s ostatními kostely v okolí.

„Církvi chybělo něco, kde by se daly shromažďovat informace jak o stávajících členech, tak i o těch potenciálně nových. Aby se jim daly jednoduše poslat třeba pozvánky na akce nebo oznámení,“ vysvětluje Steffenson. 

Aplikaci teď používají lidé v tisícovce kostelů v 23 zemích světa. Firma, která aplikaci vytvořila, se rozšířila a pobočky má v Londýně, Berlíně a samozřejmě v Kodani.