Ve válečné Varšavě poskytla židům úkryt i místní zoo

Úkryt v zoo: Mezinárodní film o válečné Varšavě (zdroj: ČT24)

Snažili se zachránit si život, bezpečný úkryt našli až za mřížemi zoologické zahrady. Ředitel varšavské zoo a jeho žena tak zachránili před nacisty stovky židů. Jeden z nejpozoruhodnějších příběhů druhé světové války ožívá na filmovém plátně. Tvůrci snímku Úkryt v zoo vytvořili válečnou Varšavu v českých reáliích.

Příběh ředitele varšavské zoologické zahrady Jana Zabinského a jeho manželky Antoniny inspiroval filmaře k natočení snímku o uprchlících z ghetta, kteří se ukrývali ve sklepích pod domem a výběhy pro zvířata.

O tomto příběhu jsem se dozvěděla na Novém Zélandu před osmnácti lety, potom mi zavolala producentka a já si přečetla scénář. Byl to neuvěřitelně inspirující příběh, naprosto odlišný od všech dalších příběhů, které se dotýkaly tématu holocaustu.
Niki Caroová
režisérka filmu Úkryt v zoo

Hlavní roli ztvárnila držitelka Zlatého glóbu, Američanka Jessica Chastainová. „Myslím, že je velmi důležité ohlížet se do historie. Události se opakují, že ano? Můžete zaznamenat souvislosti z minulosti a vidět, kam vedly,“ míní herečka.

Zabinští zachránili tři stovky lidí

Manželé Zabinští se rozhodli v rozbombardované a zničené zahradě bez zvířat ukrývat Židy, které Jan tajně vyvážel v nákladním autě z ghetta. Jezdil tam pravidelně pro odpadky, kterými v zoo krmil prasata. Vyvážel hlavně ženy a děti. Zachránili tak tři stovky lidí.

Někteří ve sklepení strávili jen pár dnů, jiní i několik let. Ačkoliv se děj filmu odehrává ve varšavském ghettu a nedaleké zoologické zahradě, natáčelo se v Praze, v pevnosti Josefov a na náměstí v Žatci.

Režisérka Niki Caroová se rozhodla natáčet v Česku. Varšava, na konci války srovnaná se zemí, totiž nenabídla exteriéry připomínající předválečnou dobu. Diváci tak uvidí mnoho známých tváří a poznají například Průmyslový palác na pražském Výstavišti.

„Čeští herci? Něco mě velmi překvapilo. To, jak jsou v Česku dobří herci. Ze začátku jsem neměla tušení, že je vaše divadelní scéna tak silná. Máte tak úžasné herce,“ rozplývá se Caroová.

Novozélandská režisérka ocenila i profesionální přístup českých členů štábu. Dva měsíce natáčení si užil i představitel hlavní role, belgický herec Johan Heldenbergh. „Když vám telefonují, že chce Jessica Chastainová s vámi hrát ve filmu, pak moc nepřemýšlíte o čem film je, věříte jejímu instinktu. Pak čtete scénář a žasnete, že takový příběh existoval,“ říká Belgičan.

Film Úkryt v zoo bude mít světovou premiéru 24. března. Do českých kin bude uveden o týden později.

Uložit