Putinův kritik Dadin opět krátce v želízkách, protestoval proti mučení ve vězení

Policie v Moskvě opět krátce zadržela ruského aktivistu Ildara Dadina. Došlo k tomu při jeho protestu proti podmínkám ve vězení, kde sám strávil rok a čtvrt za účast na nepovolených demonstracích. Propuštěn byl teprve minulý týden po rozhodnutí Nejvyššího soudu.

„Ildar byl znovu zatčen,“ uvedla Dadinova manželka na internetu. Na snímcích je vidět Dadin s transparentem před federální věznicí v Moskvě požadujícím propuštění zaměstnanců věznic.

Policie později uvedla, že Dadina zadržela, protože u sebe neměl doklady. Propustila jej poté, co jeho manželka přinesla na policejní stanici Dadinův pas. Podle policejní zprávy Putinův kritik opět porušil legislativu o veřejném shromažďování. 

Čtyřiatřicetiletý Dadin byl prvním a zatím jediným odsouzencem podle nového paragrafu, který opakované zatčení na nepovolených demonstracích postihuje vězením. Dostal tři, později 2,5 roku – za mřížemi ale nakonec strávil jen něco přes rok.

Otevřený kritik prezidenta Vladimira Putina si stěžoval na mučení, prý se bál o život. „12. září 2016 mi zaměstnanci věznice svázali ruce za zády a zavěsili mě za pouta. Působilo mi to hroznou bolest zápěstí, vyvracelo lokty a přivodilo strašnou bolest zad. Tak jsem visel půl hodiny. Pak mi sundali spodní prádlo a řekli mi, že jestli nepřestanu s hladovkou, přivedou jiného vězně, aby mě znásilnil,“ psal aktivista v jednom z dopisů.

Ředitelé věznic, kterými prošel, ale kategoricky odmítají, že by se na něm dozorci dopustili násilí.

Ildar Dadin
Zdroj: ČT24

Protidemonstrační zákon v praxi

Dadin se během druhé poloviny roku 2014 zapojil do čtyř opozičních akcí. Dvakrát v srpnu a jednou v září formou sólo protestů, v prosinci pak společně s dalšími sedmi aktivisty zablokovali ulici v centru Moskvy, přičemž nesli transparent „Včera – Kyjev, zítra – Moskva“. Ve třech z těchto případů byl předvolán a pokutován, což později vedlo k jeho odsouzení.

Dadinův případ se v únoru dostal i k ústavnímu soudu. Ten sice odmítl zrušit kontroverzní paragraf jako neústavní, nicméně podle ústavních soudců by se vězením nemělo trestat za formální prohřešky, ale jen v případech, kdy demonstrant způsobí škody občanům, veřejné bezpečnosti či jiným hodnotám.

Soud tehdy požádal parlament o změnu sporného ustanovení a také vybídl přezkoumat Dadinovo odsouzení.

  • Platí od července 2014.
  • Trestá opakované porušení pravidel pro veřejná shromáždění.
  • Za trestné považuje jejich porušení víc než dvakrát během 180 dní.
  • Usvědčeným hrozí pokuty (od 600 tisíc do jednoho milionu rublů), veřejně prospěšné práce, „nápravné práce“ nebo až pětileté vězení.