Tusk: Udělám vše, abych zabránil izolaci polské konzervativní vlády v Unii

Staronový šéf Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že se chce zasadit o lepší a jednotnější Evropu. Zároveň prý udělá vše, co bude v jeho silách, aby zabránil izolaci polské konzervativní vlády v Unii. Tusk to uvedl bezprostředně poté, co ho do funkce zvolilo 27 členských zemí – proti se postavilo jen Polsko. Z Varšavy se ozývá, že šlo o „diktát z Bruselu“.

Tusk volá po rozumném přístupu

„Udělám, co bude v mých silách, abych polskou vládu ubránil před politickou izolací,“ řekl Tusk na tiskové konferenci po první části unijního summitu. Na otázku, jak chce v budoucnu s polskou vládou komunikovat ve situaci, kdy Varšava jednoznačně odmítá jednat s ním, lakonicky odpověděl, že „polsky“.

„Buď opatrný, jaké mosty spálíš. Protože jakmile jsou pryč, už přes ně nikdy nepřejdeš,“ připomněl Tusk polské vládě. Emoce prý chápe, ale v nynější situaci je třeba „velice odpovědný a rozumný politický přístup“, především s ohledem na diskusi o budoucnosti EU.

Proti Tuskovi nebyly žádné větší výhrady. Rolí předsedou Evropské rady není být prezidentem – je spíš koordinátorem, moderátorem debat. Důležité je, aby všichni kolem stolu byli spokojeni s tím, že nehraje žádnou svoji hru, ale pomáhá najít kompromis. A to bylo evidentně to, co mu šlo.
Radko Hokovský
ředitel Evropských hodnot

Polský konzervativní kabinet Tuska tvrdě kritizuje. Jako svého vlastního kandidáta si vybral europoslance Jacka Saryusze-Wolského. Zbytek Unie ale polské výhrady ignoroval a jasně se postavil za Tuska, což Varšavu rozlítilo.

Podle předsedy polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského byla porušena pravidla volby vrcholných unijních činitelů a výsledek hlasování ukazuje, že Unii ovládá Berlín.

  • Donald Tusk, který byl sedm let polským premiérem, začal summity Evropské unie poprvé řídit v prosinci 2014, kdy ve funkci nahradil Hermana Van Rompuye. Podle unijních smluv může být předsedou Evropské rady jen dvě funkční období, celkem tedy pět let. „Unijní prezident“, jak bývá funkce někdy označována, řídí jednání summitů a určuje jejich agendu. Zastupuje také Unii navenek. Měl by pomáhat při hledání shody mezi členskými státy.

Premiérka Beata Szydlová tvrdí, že Tusk několikrát porušil svůj „evropský mandát“, když se zapojil do „vyhrocených“ sporů na národní úrovni. Jako šéf Evropské rady prý nedokázal zabránit brexitu a nehájil zájmy Polska v Unii v debatě o uprchlické krizi.

Szydlová jej v dopise ostatním účastníkům summitu dokonce obvinila z pokusu o svržení polské vlády neparlamentní cestou.

Kaczyński navíc nechce, aby se Tusk vrátil jako úspěšný evropský politik těsně před volbami v Polsku, a ohrozil tak pozici současného kabinetu. Tusk také podle Kaczyńského nese vinu na smrti jeho bratra ‒ exprezidenta Lecha Kaczynského, jenž zahynul při leteckém neštěstí u Smolensku.