Ilegální překračování hranic kleslo o 40 procent, hlásí Trumpův ministr

Během února klesl počet přistěhovalců z Mexika do USA o 40 procent. Oznámilo to ministerstvo vnitřní bezpečnosti s tím, že jde o důsledky „přísnější vládní politiky“.

Právě Trump si snížení imigrace – zejména té nelegální – předsevzal jako jedno z hlavních volebních témat. Krátce po inauguraci podepsal exekutivní příkaz o vybudování „neprostupné fyzické bariéry“ na americko-mexických hranicích a vydal nové předpisy o deportacích.

K tomu navíc slíbil voličům, že stavbu oné bariéry zpětně zaplatí právě Mexiko. Americká administrativa chce zatím hledat zdroje například ve 20procentním clu na dovoz mexického zboží.

Jižní soused Spojených států má však kroky Washingtonu za „nepřátelské a nepřijatelné“. V současnosti přebývá na území USA odhadem 11 milionů imigrantů, kteří sem přišli nelegálně. Podstatnou část z nich tvoří právě Mexičani.

Plot na hranici USA a Mexika
Zdroj: Reuters/Jose Luis Gonzalez

Podle ministra vnitřní bezpečnosti Johna Kellyho klesl od ledna do února počet odhalených případů z 31 578 na 18 762. Právě začátkem roku obyčejně množství zadržených imigrantů obyčejně naopak roste.

„Od vyhlášení přísnějších imigračních pravidel klesl tento meziměsíční údaj nejvíce za posledních pět let,“ prohlásil Kelly.

Nová pravidla vyhlášená Trumpem ulehčují deportaci nelegálních imigrantů do Mexika, a to bez ohledu na národnost zadržených lidí. Trumpova administrativa podle svých zástupců nemá v úmyslu masové deportace, ale výrazné posílení již existujících zákonů.

Odhadované náklady na stavbu několikametrové zdi se pohybují kolem 25 miliard dolarů.

Už nyní stojí na zhruba třetině ze 3200 kilometrů dlouhé hranici mezi oběma zeměmi plot. Kvůli nelegálním přechodům a pašování drog ho začala stavět administrativa prezidenta Billa Clintona v 90. letech minulého století.

Zábrany na hranicích Mexiko – USA
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap/Google Maps