Nadšenec si doma postavil Oválnou pracovnu. Nemusím se jí po čtyřech letech vzdát, libuje si

Horizont ČT24: Američan si postavil vlastní Oválnou pracovnu (zdroj: ČT24)

V Minnesotě žije muž, který si ve svém domě vytvořil repliku Oválné pracovny amerického prezidenta. I další místnosti přizpůsobil své sběratelské vášni pro cokoli, co je s Bílým domem spojeno.

Glynn Crooks si v minnesotském Prior Lake vybudoval malý Bílý dům. Celý interiér jeho domu i čtyři přístavby zcela zaplňují vitríny s historickými upomínkami na americké prezidenty. Nejraději měl z republikánů Ronalda Reagana a z demokratů Johna F. Kennedyho.

Srdcem jeho domova je Oválná pracovna v reálné velikosti. Před deseti lety si Crooks zavolal stavitele a sdělil mu svou představu. „Smál jsem se a asi jsem mu tenkrát řekl: Glynne, co sis to zas vymyslel!“ vzpomíná Bernie Mahowald.

Replika Oválné pracovny
Zdroj: ČT24

Crooks byl při stavbě vlastní Oválné pracovny velmi pečlivý. Trval na dodržení všech rozměrů, které našel na internetu. Sehnal i kopie nábytku. „Ta pracovna není zas tak velká. Když si vezmete rozhodnutí, která se tam dělají, je vlastně malá,“ hodnotí jednu z nejznámějších místností světa.

Replika Oválné pracovny
Zdroj: ČT24

V paměti měl vrytou skutečnou podobu místnosti. Po dobu čtyř prezidentů sloužil jako náčelník Siouxů a do Bílého domu byl několikrát pozvaný. „Za prezidenta Clintona byl v Oválné pracovně modrý koberec. Prezident Obama ji nechal celou vytapetovat,“ popisuje proměny pracovny.

Jako vrchní velitel své vlastní pracovny přidal Crooks i několik osobních libůstek. Na koberci není prezidentská pečeť, ale orel svírající dýmku míru. Na rozdíl od zvolených prezidentů má jednu velkou výhodu: „Nemusím se toho po čtyřech letech vzdát.“

Crooksův vlastenecký zápal je takový, že rád provede každého, kdo u něj zazvoní. Jeho návštěvy tak nemusí putovat osmnáct set kilometrů do skutečného Bílého domu.

Američan si postavil repliku Bílého domu
Zdroj: ČT24