Tusk bude zřejmě pokračovat ve funkci předsedy Evropské rady. Podpoří ho Česko i Slovensko

Tusk pravděpodobně zůstane ve funkci šéfa Evropské rady (zdroj: ČT24)

Česko podpoří Donalda Tuska do funkce předsedy Evropské rady i pro další funkční období. Vláda je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s jeho dosavadní prací „v zásadě spokojena“. Tuskovo potvrzení ve funkci je velmi pravděpodobné, podle ministerského předsedy je hlavním favoritem volby. Podporu bývalému polskému premiérovi vyjádřil i šéf slovenské vlády Robert Fico. Polský kabinet naproti tomu stále na zmiňovaný post prosazuje europoslance Jacka Saryusze-Wolského.

„Podle informací, které jsou v tuto chvíli k dispozici, má Tusk mezi členskými státy širokou podporu,“ prohlásil Sobotka v Senátu PČR, když zde mluvil o pozicích Česka pro čtvrteční evropský summit v Bruselu.

Někdejšímu polskému premiérovi za nyní opoziční Občanskou platformu Tuskovi končí mandát v čele Evropské rady koncem května. Pokud by byl znovu zvolen, Evropské radě by předsedal do konce listopadu 2019.

„Jsme v zásadě spokojeni s prací Donalda Tuska ve funkci předsedy Evropské rady. I při velmi složitých jednáních se ukázal jako nestranný předseda, jako někdo, kdo je schopen přispět k nalezení kompromisu, kdo členské státy nerozděluje a jemuž jde o dobro Unie jako celku,“ dodal Sobotka.

Bohuslav Sobotka s Donaldem Tuskem
Zdroj: Reuters

Odlišné názory Fica a Danka

Nemůžeme jít do rizika, že bude zvolen někdo, kdo nebude schopen reprezentovat tento region.
Robert Fico

Tusk podle slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) dobře reprezentuje středoevropský region. „Rozumí tomuto regionu, velmi dobře se s ním pracuje. Nemůžeme jít do rizika, že bude zvolen někdo, kdo nebude schopen reprezentovat tento region,“ řekl Fico před poslanci evropského výboru slovenského parlamentu.

Jiného názoru je předseda Národní rady Andrej Danko (SNS). Ten uvedl, že bude žádat premiéra, aby svůj postoj k podpoře Tuska přehodnotil. Zdůvodnil to tím, že Polsko prosazuje jiného kandidáta. „V žádném případě nejde o znevažování osoby pana Donalda Tuska a jeho dosavadního fungování a působení, ale Slovensko je partnerem V4 a naší povinností je respektovat kandidáta, kterého si vybrala polská vláda,“ vysvětlil šéf slovenského parlamentu.

Saryusz-Wolski bez pozvánky na summit

Jacek Saryusz-Wolski
Zdroj: ČTK

Malta jako aktuální předsednická země Evropské unie mezitím oznámila, že Jacek Saryusz-Wolski nedostal pozvánku na čtvrteční summit. Svoje rozhodnutí zdůvodnila tím, že ohledně pozvání musí panovat shoda všech hlav států a vlád členů EU.

Podle agentury AP se Tuskovo zvolení navzdory odporu současné polské vlády přiblížilo. S odvoláním na diplomaty EU, kteří si nepřáli být jmenováni, se předpokládá, že Tusk vyhraje druhý mandát s drtivou podporou.

Polská vláda Tuskovi mimo jiné vytýká, že ve své funkci nehájil dostatečně polské zájmy, a také tvrdí, že podporuje polskou opozici.