Trumpův dekret může vést k hromadnému zadržování lidí, varoval vysoký komisař OSN

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn kritizoval imigrační politiku nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle něj může vést k hromadnému zadržování lidí, včetně dětí, a kolektivní vyhošťování by mohlo být porušením mezinárodního práva.

Husajn podle agentury Reuters ve výročním projevu k Radě OSN pro lidská práva v Ženevě kritizoval rostoucí diskriminaci, antisemitismus a násilí vůči etnickým a náboženským menšinám v USA.

„Očerňování celých skupin, například Mexičanů a muslimů, a nepravdivá tvrzení, že imigranti páchají více zločinů než američtí občané, jsou škodlivá a podněcují xenofobní jednání,“ řekl Husajn. Spojené státy podle něj potřebují v boji s těmito jevy silnější vedení.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn
Zdroj: Salvatore Di Nolfi/ČTK/AP

Kvůli novému výnosu Donalda Trumpa se podle něj také zvýší počet migrantů, kterým bezprostředně hrozí riziko deportace, a to bez ohledu na to, kolik let už v USA žijí a bez ohledu na jejich rodinné kořeny.

Urychlení deportací by podle něj mohlo vést ke kolektivnímu vyhošťování a odmítání běženců, což by v případě, že se jim nedostane řádné azylové procedury a individuálního posouzení, bylo porušením mezinárodního práva. Zvlášť ohrožené jsou podle Husajna děti, „kterým hrozí zadržování nebo jejichž rodiny mohou být rozděleny“.

Ostře odsoudil také údajné Trumpovy pokusy „zastrašovat novináře a soudce a mařit jejich práci“.

Nový dekret Trump představil v pondělí

Trump v novém výnosu ze seznamu sedmi „zakázaných zemí“ vyřadil Irák. Ze zbývajících zemí, tedy Íránu, Jemenu, Súdánu, Sýrie, Libye a Somálska mají mít lidé zapovězen vstup do USA na 90 dní.

Donald Trump při podpisu druhého prezidentského dekretu proti imigraci
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Zákaz se týká jen žadatelů o nová víza; držitelé platných víz budou moci nadále do USA cestovat. Oproti původnímu dekretu, který americké soudy v únoru zablokovaly, dostali též výjimku držitelé trvalých pracovních povolení známých jako zelené karty.

V úterý nový dekret kritizovala organizace Amnesty International (AI). Přirovnala jej k viru, který jen zmutoval do nebezpečnější podoby. Podle AI je dekret stále namířený proti muslimům, jen to lépe maskuje. Výnos zklamal i súdánskou vládu. Trumpa naopak chválí Irák, který už není na černé listině.