Část republikánů chce zásadnější změnu Obamacare. Představí svou vizi

Část republikánů považuje Trumpovu změnu zdravotní reformy za moc mírnou (zdroj: ČT24)

Členové konzervativního křídla amerických republikánů považují navržené změny zdravotnické reformy Obamacare za příliš mírné. Ve středu proto chtějí představit vlastní verzi, jejímž základem má být kompletní zrušení reformy předchozího prezidenta. Šéf sněmovny Paul Ryan ale tvrdí, že má dostatek hlasů pro prosazení oficiálního návrhu prezidenta Donalda Trumpa.

Republikánští členové americké Sněmovny reprezentantů v úterý představili návrh zákona, kterým by měla především odpadnout všeobecná povinnost mít zdravotní pojištění.

Na místo státních příspěvků chtějí zavést dobrovolné pojištění, které by bylo zvýhodněné pomocí slev na dani ve výši dvou až čtrnácti tisíc dolarů (50 až 360 tisíc korun).

Zachovat naopak chtějí povinnost pojišťoven přijímat i osoby, které již dříve trpěly nějakým onemocněním. Z ustanovení takzvané Obamacare by mělo podle představ republikánů v platnosti zůstat také to, které umožňuje, aby mladí lidé do 26 let byli pojištěni spolu se svými rodiči.

Ti, kteří jsou spokojení se stávajícím řešením přezdívaným Obamacare, se ovšem nemusejí znepokojovat, uvedl viceprezident Mike Pence. Kdo bude chtít, nemusí podle něj na nové řešení přecházet.

Podnikatel v oblasti zdravotního pojištění Samuel Fleischmann ke změnám v Obamacare (zdroj: ČT24)

Část republikánů avizovala novou verzi

Konzervativní křídlo republikánů návrh považuje za příliš mírný a ve středu by mělo navrhnout vlastní verzi. 

„Naším cílem je snížit náklady na pojištění pro pracující rodiny a střední třídu po celé zemi a abychom toho dosáhli, musíme se úplně zbavit Obamacare. Proto představím návrh, který před 15 měsíci podpořili všichni Republikáni a který skutečně ruší předchozí reformu,“ uvedl republikánský člen Sněmovny reprezentantů za Ohio Jim Jordan.

Sám prezident Donald Trump řekl, že je otevřený jednání. Podle ministra zdravotnictví Toma Priceho je novela stále v procesu výroby.

Předseda sněmovny Ryan prohlásil, že v dolní komoře je ale dostatek hlasů pro přijetí původního návrhu. „Tohle je začátek legislativního procesu… Budeme mít 218 (hlasů), až dojde na hlasování, to vám mohu zaručit,“ řekl s odkazem na počet kongresmanů potřebných ke schválení normy.