Čína uklidňuje situaci. KLDR vyzvala k ukončení testů, Soul zrazuje od vojenských cvičení

Koreanista Jaromír Chlada: OSN už nemá prostředky, jak na KLDR tlačit (zdroj: ČT24)

Čínský ministr zahraničí vyzval KLDR, aby zanechala jaderných a raketových testů a předešla tím vyhrocení rostoucího napětí v oblasti. Spojené státy a Jižní Korea by zase podle Pekingu měly upustit od společných vojenských cvičení. USA krátce předtím Čínu ujistily, že umístění protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji není namířeno proti ní.

„Čínský návrh zní, aby jako první krok Severní Korea pozastavila svou jadernou aktivitu a USA a Jižní Korea zároveň zanechaly velkých vojenských cvičení,“ prohlásil ministr zahraničí Wang I během tiskové konference uspořádané při výročním zasedání parlamentu. Splnění těchto podmínek podle šéfa čínské diplomacie umožní návrat k jednacímu stolu.

Severokorejský režim v pondělí pokusně odpálil čtyři balistické rakety, které byly podle představitelů komunistické země schopny zasáhnout americké základny v Japonsku.

Hlavní základny USA v Tichomoří
Zdroj: Militarybases.com

Pchjongjang tak reagoval na společná cvičení, která Jižní Korea a Spojené státy v oblasti zahájily minulý týden. Američané den po testu KLDR začali na jihokorejském území rozmisťovat části kontroverzního protiraketového štítu THAAD.

Situace v regionu byla doteď vyvážená. Čínské, americké i jihokorejské či japonské zájmy byly nějakým způsobem uspokojeny. Příchodem protiraketového systému se celá situace velmi změní.
Jaromír Chlada
koreanista

Testy se bude zabývat Rada bezpečnosti OSN

Čína je považována za hlavního spojence KLDR v oblasti a americký prezident Donald Trump nedávno Peking kritizoval, že nedělá dost proto, aby svůj vliv na Pchjongjang využil ke snížení rizika v oblasti.

Posledními raketovými testy severokorejského režimu se bude ve středu zabývat Rada bezpečnosti OSN, která může otevřít cestu k přijetí nových sankcí proti KLDR. Podle koreanisty Jaromíra Chlady jsou už ale prostředky OSN k tomu, aby tlačila na nějaké země, vyčerpány.

„V KLDR běží, řekl bych, už maximální sankce, jak ekonomické, tak pro pohyb určitých lidí. Probíhají kontroly lodní dopravy a tak dále. Z tohoto hlediska tak zbývá už jen asi vojenské řešení a to není úplně na pořadu dne,“ uvedl Chlada.