Irácké jednotky v Mosulu obsadily budovy regionální vlády, muzeum i soud islamistů

Novinář Pavel Novotný: Potvrzuje se, že Mosul jednou padne (zdroj: ČT24)

Irácké vládní jednotky dobyly v noci na úterý v Mosulu z rukou radikálů komplex budov regionální vlády. Obsadily i mosulské muzeum a pobočku centrální banky, kterou teroristé z organizace Islámský stát (IS) používali jako soud. Východní část Mosulu má vláda pod kontrolou už od ledna.

„Byly zabity desítky radikálů (z IS),“ uvedl mluvčí iráckých jednotek rychlé reakce. Armáda v noci dobyla mimo jiné sídlo guvernéra správní jednotky Ninive a přilehlé vládní budovy. Pod kontrolu dostala i hlavní mosulské muzeum, které radikálové zničili a vyplenili.

Irácké bezpečnostní síly v úterý dobyly i hlavní pobočku centrální banky, kterou radikálové z IS používali k vynášení tvrdých trestů nad těmi, kdo se nechovali podle jejich ideologie. Mezi rozsudky bylo podle agentury Reuters kamenování, shazování lidí ze střech budov či usekávání rukou.

Přibližuje se boj o historické centrum

Dobytí vládního komplexu otevírá cestu k postupu do historického centra, které už radikálové nejspíš také vyplenili a zničili. Následující fáze bude ale mnohem komplikovanější, protože v hustě obydleném centru ztěžují boj jednak úzké uličky a také to, že tam stále zůstávají zřejmě desetitisíce civilistů.

Budeme svědky obranných akcí IS, jistě použijí všechny možné prostředky, které mají k dispozici, včetně sebevražedných atentátů. (…) Mám pocit, a nejen já, že Islámský stát už Mosul de facto odepsal.
Pavel Novotný
editor ČRo Plus

Druhé největší město Iráku ovládli radikálové z IS v červnu 2014, kdy z tamní velké mešity vůdce IS abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce.

Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je nyní poslední významnou baštou IS v zemi, začala v polovině loňského října. V lednu se vládním jednotkám podařilo dobýt východní část města. Do bojů je nasazeno na 100 tisíc iráckých vojáků, policistů a kurdských pešmergů, západně od Mosulu bojují šíitské milice.

Bitva o Mosul
Zdroj: AFP