Republikáni představili návrh zákona, který má nahradit Obamacare

Republikáni představili náhradníka za Obamovu zdravotnickou reformu (zdroj: ČT24)

Republikánští členové americké Sněmovny reprezentantů představili návrh zákona, který by měl zrušit stěžejní část zdravotnické reformy bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamy a nahradit ji novým systémem. Odpadnout by měla především všeobecná povinnost mít zdravotní pojištění. Bílý dům však vidí prostor i k dalším změnám, uvedl viceprezident Mike Pence.

„Náš návrh zákona přenáší moc z Washingtonu k Američanům,“ uvedl republikán Kevin Brady, předseda komise Sněmovny reprezentantů, která je za reformu zodpovědná.

Na místo státních příspěvků chtějí republikáni zavést dobrovolné pojištění, které by bylo zvýhodněné pomocí slev na dani ve výši dvou až čtrnácti tisíc dolarů (50 až 360 tisíc korun). 

Zpravodaj ČT: Jednání o návrhu budou komplikovaná (zdroj: ČT24)

Zachovat naopak chtějí povinnost pojišťoven přijímat i osoby, které již dříve trpěly nějakým onemocněním. Z ustanovení takzvané Obamacare by mělo podle představ republikánů v platnosti zůstat také to, které umožňuje, aby mladí lidé do 26 let byli pojištěni spolu se svými rodiči.

Podle Trumpa je návrh báječný, i když jde jen o první krok

Trump podle agentury AP návrh označil za „báječný“, vzápětí však dodal, že jde pouze o první krok a začátek vyjednávání o hlubší reformě. Podrobnosti neuvedl. Již během kampaně sice sliboval, že zrušení Obamovy reformy nepřipraví chudé Američany o dostupnou zdravotní péči, avšak detaily svého plánu dosud nezveřejnil. Ke zrušení reformy vyzval zákonodárce minulý týden v projevu před oběma komorami Kongresu.

Viceprezident Pence nyní prohlásil, že se sejde s kongresmany kvůli debatě o „možných vylepšeních“ návrhu, jimž jsou s Trumpem nakloněni.

Republikáni se na návrhu úplně neshodnou

Předložený návrh je podle agentury DPA sporný i mezi samotnými republikány. Konzervativní křídlo jej považuje za příliš mírný a chystá vlastní verzi. 

Ve výborech Sněmovny reprezentantů by se o návrhu mělo jednat ještě tento týden. Narazit by ale mohla norma v Senátu, kde republikáni disponují jen těsnou většinou. Řada republikánských senátorů přitom již oznámila, že s navrhovanou podobou zákona nesouhlasí.

„Nemají na to hlasy,“ ubezpečila už v pátek šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová. Šéf sněmovny Paul Ryan však tvrdí, že pro přijetí má hlasů dost.

Reforma zdravotnického systému byla jednou z programových priorit prvního funkčního období prezidenta Obamy. Šéf Bílého domu její potřebnost zdůvodňoval snahou zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů Američanů bez zdravotního pojištění a potřebou zkrotit prudce rostoucí náklady na zdravotnictví. Kongres reformu schválil v roce 2010 a republikáni od té doby slibovali, že ji zruší, až se dostanou k moci.