Fotograf roku 2016: Drogové války na Filipínách a kongres vládnoucí strany KLDR

Agentura Reuters vyhlásila počátkem března svého fotografa roku 2016. Stal se jím Damir Sagolj, který dlouhodobě fotografuje v jihovýchodní Asii a vedle aktualit se věnuje také nadčasovým tématům. Stěžejní částí jeho tvorby bylo v minulém roce dokumentování průběhu a následků drogových válek na Filipínách a zachycení atmosféry Severní Koreje během sjezdu vládní Korejské strany práce po téměř 40 letech.

Okamžitě po loňském nástupu k moci prezidenta Rodriga Duterteho začalo na Filipínách rozsáhlé tažení proti drogovým překupníkům a narkomanům. Často velmi brutální zásahy, které si už vyžádaly kolem sedmi tisíc obětí, vyvolávají kritiku Západu i mezinárodních humanitárních organizací. Ty upozorňují na zabíjení bez řádného soudu. Obětí takového postupu se stávají hlavně drobní překupníci. Prezident Duterte však slibuje, že protidrogová kampaň bude trvat až do posledního dne jeho šestiletého funkčního období.

Korejská strana práce uspořádala loni na jaře poprvé po 36 letech sjezd. Vůdce Kim Čong-un potvrdil, že KLDR bude pokračovat v rozšiřování a zlepšování svého jaderného arzenálu. Sjezd byl příležitostí pro celonárodní proklamaci jednoty a předvedení naleštěné tváře této jinak velmi uzavřené země světu.