Z Německa už odjelo vstříc islamistům přes 900 lidí

Propagandou radikálního islámu se už nechalo v Německu zlákat více než 900 lidí. Zhruba pětina z těch, kteří odjeli vstříc Sýrii či Iráku, jsou ženy. Informaci přinesl deník Spiegel s odvoláním na spolkové úřady.

Více než polovina z celkového počtu měla německé občanství. Zatímco 145 radikálů z Německa v bojích na Blízkém východě zahynulo, tři sta se jich prý vrátilo zpět do vlasti. Zhruba 70 navrátilců se podle Spiegel Online přímo účastnilo bojů.

Protože se ale organizace Islámský stát (IS), kvůli které do Sýrie a Iráku cestovala valná část radikálů, dostává pod stále větší tlak, ubývá podle německé kontrarozvědky BfV lidí, kteří se k extremistům chtějí připojit. V prvních týdnech letošního roku odešlo do Sýrie a Iráku výrazně méně lidí než ve srovnatelném období předchozích dvou let.

V Sýrii nyní proti IS s úspěchem bojují síly damašského režimu prezidenta Bašára Asada podporované Íránem a Ruskem i kurdské a arabské jednotky podporované Tureckem a Spojenými státy, které před časem zahájily operace ve snaze obklíčit baštu IS Rakká. Irácké síly s podporou šíitských milic i náletů mezinárodní koalice pod vedením Washingtonu úspěšně pokračují v dobývání západní části Mosulu.

Neúspěchy IS na Blízkém východě podle odborníků BfV mohou ale způsobit to, že se radikálové budou snažit častěji vracet do Evropy, aby tu páchali teroristické útoky. Navrátilci jsou přitom podle nich obzvlášť nebezpeční. „Často zažili extrémně násilné situace, jsou silně radikalizovaní a mají ve své vlasti mizivou perspektivu,“ citoval server Spiegel Online.

Německo v posledních týdnech zažívá sérii policejních zátahů proti radikálním buňkám. Naposledy koncem února vyšetřovatelé udeřili v Berlíně. Prohledali především místa spojená s činností mešity ve čtvrti Moabit, kterou navštěvoval mimo jiné Tunisan Anis Amri, pachatel teroristického útoku na berlínský vánoční trh z loňského prosince.

O několik dní dříve byl pak v Dolním Sasku zatčen salafista který podle všeho připravoval útok na vojáky či policisty. V jeho bytě se našly chemikálie a elektronické součástky na přípravu výbušniny.

Týden předtím policie zasahovala ve městě Chemnitz poblíž českých hranic. Jednoho muže zadržela, ale posléze propustila – nepotvrdilo se totiž, že drží výbušniny. Byl ovšem také podezřelý z předávání peněz teroristické organizaci Islámský stát (IS) a pašování lidí.