Trump vrací ruskou kartu. Žádá vyšetřování demokratů Schumera a Pelosiové

Donald Trump vyzval k poodkrytí vazeb na Rusko u nejvyšších představitelů demokratů v obou komorách Kongresu: Chucka Schumera a Nancy Pelosiové. Právě oni dva v týdnu za podobnou věc kritizovali ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který o svých kontaktech na Moskvu neinformoval Senát.

Sessions má podle mínění Schumera a Pelosiové odstoupit proto, že loni během volební kampaně dvakrát jednal s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem a před uvedením do úřadu ministra o tom neinformoval Senát.

Z pozice ministra spravedlnosti dohlíží Sessions i na vyšetřování údajných zásahů ruských hackerů do nedávných voleb v USA. Trump se za Sessionse ve čtvrtek postavil.

V pátek pak zveřejnil na Twitteru fotku Schumera, jak si dává kávu a donut (americkou koblihu) na benzínce v New Yorku. K fotce Trump napsal: „Měli bychom zahájit okamžité vyšetřování senátora Schumera a jeho vazeb na Rusko a Putina. Totální pokrytec!“

Schumer se k fotce ze září 2003 přihlásil a řekl, že byla pořízena, když Putin na Manhattanu slavnostně otevíral benzínovou čerpací stanici ruské firmy Lukoil. O akci tehdy informovala řada médií, což Schumer na Twitteru připomněl. A dodal, že by velmi rád pohovořil pod přísahou o své schůzce s Putinem, která se konala za přítomnosti tisku a veřejnosti.

Senátor tak reagoval na skutečnost, že Sessions o roli Ruska v kampani vypovídal před potvrzením do funkce ministra v Senátu, ale o svých kontaktech s ruskou ambasádou nemluvil.

Chuck Schumer s Nancy Pelosiovou
Zdroj: Reuters

Trump v pátek také na Twitteru vyzval „ke druhému vyšetřování blízkých vztahů s Ruskem“, které by se podle něj mělo týkat Nancy Pelosiové.

Jako argument připojil Trump odkaz obsahující fotku z roku 2010, na níž je Pelosiová s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem a ruským velvyslancem v USA Kisljakem i dalšími muži, včetně republikánského člena Sněmovny reprezentantů Maca Thornberryho.

Pelosiová dříve popřela, že by se s Kisljakem setkala, její mluvčí posléze upřesnila, že se nikdy nesešli sami dva. K Trumpově tweetu Pelosiová uvedla, že prezident „nechápe rozdíl“ mezi oficiální schůzkou s přítomností tisku a „tajnou schůzkou“, o níž Sessions podle ní „lhal pod přísahou“.

Kontakty ministra Sessionse (zdroj: ČT24)